Nyelési zavar

Kérdés:  1,5 hete tart ez a dolog. Elkezdek enni es sokaig ragom az etelt es egyszeruen nem jon az inger, hogy lenyeljem az etelt. Egy falatot tobb reszletben nyelek le.
Az elejen a reggelivel nem volt problema, aztan annyira bepanikoltam, hogy mi van velem, hogy mar a reggeli sem megy le rendesen, sot, mar a viznel is van olyan, hogy tartogatom a szamban. Par napig a vitaminokat sem mertem lenyelni reggel, de aztan erot vettem magamon es sikerul, de a tobbi etkezesnel szornyu ez az erzes. Aztan jott a gombocerzet a torkomban, bar arra gondoltam, hogy amiatt, mert annyit olvastam ebben a temaban, hogy magamba beszeltem ezt is. Van, amikor mar a halalfelelem is ramjon, mert nem akarok igy elni, mert ez szornyu.
Imadtam enni. Talan tulsagosan is. Mindig fogyokuraztam, szeretnek 10 kilotol megszabadulni. Van, hogy egeszsegesen taplalkoztam, de nem tartott par honapnal tovabb es ujra elkezdtem csokit es kenyerfelet enni. Parom is sokszor szurkalodott ezzel, hogy nem vagyok kitarto. Regebben is volt egyszer-ketszerez az erzesem, de el is mult.
Ilyen sokaig meg soha nem tartott es egyre jobban felek. Azt hiszem, ez egy ordogi kor, mert a felemmel gatolom a nyelesemet. Nem hiszem h lenne szervi oka,szerintem inkabb csak psziches.mostanaban sikerult fogynom,de aztan ujra visszahiztam jo parkilot es akkor kezdodott ez.arra gondoltam hogy pszichesen akadalyozom magamat abban h egyek, h nehogy hizzak.viszont mostanra mar van h napi 600 kaloriat eszem es csokit is kenytelen vagyok enni, hogy tobb kaloriahoz jussak(azert csokit mert azt el tudom szopogatni)
Sajnos most eleg stresszes azeletem,kulfoldon elek,paromat kirugtak es ezek mind egyszerrejottek,azt hiszem ez is az okok kozott lehet.
Mit gondol,ezt pszichoterapiaval lehet gyogyitani?
Probaltam mar meditalni,de nem nagyon tudok ellazulni ugy, hogy jo legyen. Probaltam massal foglalkozni (pl. nyelvtanulas), de inkabb csak hatraltat a mostani allapotom, mert teljesen depresszios leszek mar tole. Semmire nem tudok koncentralni mert mar elore felek, hogy mit egyek, amit le fogok tudni nyelni.

| szorongás, nyelési nehézség, lelki hátterű testi tünet
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(januári)   InforMed

Válasz:  Hát a leírása alapján úgy tűnik, lelki segítségre biztosan szüksége van, még a nyelési problémát leszámítva is. Persze, vizsgálat után okosabbak lennénk, de nagyon valószínű hogy a nyelési zavar egy tünet ami lelki alapon jött létre. Valószínűnek tartom, hogy egyedül, akár meditál akár nem, nem tudja megoldani, szaksegítség kellene. Lehet hogy elég ha pszichológushoz fordul és pszichoterápiás segítséget vesz igénybe de lehet hogy gyógyszerre is szükség lesz. A külföldön élés megnehezíti az életét is meg a segítségkérést is, de remélhetőleg talál megfelelő szakembert. Ha nem, akkor keressen Magyarországon, de személyes találkozásra szükség lesz. .
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2016-02-22 23:26:07
| szorongás, nyelési nehézség, lelki hátterű testi tünet

Web Design & Development Prowebshop