Visszatérő pánik és agorafóbia

Kérdés:  38 éves férfi vagyok, gyerekkorom óta szorongós típus, nagyjából 20 éves korom óta pánikbeteg (diagnosztizálták, pszichológusokhoz jártam, gyógyszereket írtak fel: Cipralex, Xanax, Frontin).
Hat éve abbahagytam a gyógyszerek szedését (Cipralex), mert jelentősen elhíztam, ellenben úgy éreztem, hogy idegileg/lelkileg helyrejöttem. Utána újra elkezdtem rendszeresen sportolni, 1 év alatt visszafogytam a normális súlyomra, úgy tűnt, minden rendben.
Majd a tavalyi évben váratlanul felébredtem az éjszaka közepén arra, hogy halálfélelmem van, fuldoklok és olyan tempóban ver a szívem, mintha több száz métert sprinteltem volna. "Csak" 2-3 percig tartottak ezek a rohamok, viszont kellően megalapozták az estéket, mert a harmadik ilyen eset után már csak Frontinnal mertem elaludni (mellesleg még így is többször felriadok éjjelente, elalvás előtti pillanatokban pánikszerű fulladásérzésem van, javarészt forgolódom, rosszul alszom), akkor elég volt egy 0,25-ös tabletta.
Fokozatosan egyre rosszabb és rosszabb állapotba kerültem, az új munkahelyem "tette be a kaput", mert onnantól ráálltam arra, hogy 0,25-ös Frontinnal kezdek reggel, este 0,5-össel fekszem, ez nagyjából működött egészen márciusig, amikor kitalálták a munkáltatóim, hogy délutánonként is járjak vissza.
Reggel még minden rendben volt, viszont délután többször rosszul lettem az utcán, minden erőmet össze kellett szednem, hogy haza tudjak jönni, annyiból szerencsém van, hogy a munkahelyem a lakhelyemhez közel található, 3-4 kilométer séta.
Mára állandóan agorafóbiás tüneteket érzek az utcán, keveredve valami iszonyatos szorongással és (rém)álomszerű furcsa érzéssel, a rohamok idején semmi sem segít, próbáltam elvonni magam mindenféle elterelő módszerrel, de a legjobb esetben is csak annyit sikerül elérnem, hogy rövid percekre elmúlik a rosszullét, majd hullámzásszerűen újra és újra rámtör – sokszor szinte másodpercenként változik az állapotom. Akkor enyhül, majd szűnik meg, amikor végre hazaérek, ám sajnos előfordult, hogy egyszer-egyszer itthon is elfogott a pánik és a szorongásom gyakorlatilag állandósult.
Itthon hétvégenként próbálom mérsékelni az öngyógyszerezést, de nem igazán sikerül. Sőt, többször azon kapom magam, hogy már tévénézés közben arra gondolok: vajon korai lenne még egy tabletta? Próbálok 1 mg/nap-on belül megmaradni, de őszintén szólva a rohamokat, illetve azok súlyosságát a 0,25 mg-os tabletta (úgy vettem észre), hogy az utóbbi időben a legjobb esetben is csak csökkenti, viszont nem előzi meg, és nem mulasztja el, így szinte mindig úgy alakul, hogy szedek még további fél tablettát mellé.
Nyilvánvaló, hogy mielőbb szakorvoshoz kell fordulnom, de jelenleg már az komoly gondot okoz, hogy egy sorba beálljak, mondjuk a sarki kis közértben, nemhogy egy orvosi váróban (miközben ezt írom érzem, hogy mindez mennyire szánalmasan hangzik).
Kérem, amennyiben lehetséges és valamilyen SOS-tanáccsal tudna szolgálni a problémámat illetően (akár csak annyit, hogy hogyan osszam be egyáltalán a Frontinszedést, amíg beérek az orvoshoz, illetve mennyi az a mennyiség, amit még beszedhetek/nap ilyen súlyos esetben)? Esetleg okozhatja ezt az egészet maga a Frontin mellékhatásként, vagy lehet ez egyfajta elvonási tünet része (kevés lett az adag stb.)? Létezik bármiféle módszer arra, hogy kikerüljek egy kis időre ebből az ördögi körből?
Kérem, segítsen!
Előre is hálás köszönettel!

| szorongás, stressz, agorafóbia, gyógyszeres terápia, pszichoterápia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(májusi)   InforMed

Válasz:  Sajnálom, hogy így elhatalmasodott magán a szorongás, most az a fontos, hogy mielőbb a megfelelő terapeutához eljusson. Ha időpontot kér, elkerülheti a hosszú sorban-ülést,-talán. Ismeretlenül, de akár jobban ismerve is Önt és-a helyzetet nehéz valamilyen gyorsan ható praktikát javasolni, ha ilyen lenne, már biztos használná… A Frontinból átmenetileg bevehet többet is, tehát-3x0,5 -1 mg ot, ha-nagyobb a súlya mint 50-60 kg, de a Frontin nem gyógyszere a betegségének, csak olyan mint erős fogfájáskor a fájdalomcsillapító, tüneti szer. Szorongásos és fóbiás tünetekre, pánikrohamokra gyors és viszonylag-kevés anyagi és emberi-befektetést igénylő terápia az antidepresszáns, komolyabb oki terápia viszont a pszichoterápiás kezelés. Mindkettőnek vannak előnyei és nehézségei is, mint írja az egyiket már megtapasztalta. Van rá lehetősége, hogy kikerüljön ezen ördögi körből és nemcsak kis időre.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2016-05-19 03:58:13
| szorongás, stressz, agorafóbia, gyógyszeres terápia, pszichoterápia

Web Design & Development Prowebshop