Pánikbetegség?

Kérdés:  35 éves nő vagyok, egy kétéves párkapcsolati krízisből próbálok épp kikecmeregni. Nem szedek gyógyszert, nem fogyasztok alkoholt, nem dohányzom, hetente egyszer-kétszer kávézom, nem sportolok rendszeresen és a vérnyomásom inkább alacsony.
Körülbelül egy hónapja arra ébredtem korán reggel, hogy pisilnem kell és közben nagyon rosszul érzem magam. Meg sem mozdultam, fel sem ültem az ágyból. A rossz érzést nem tudom pontosan leírni, azt éreztem, hogy valami nagyon negatív gondolat, érzés kerített hatalmába és húz lefelé, és ha a "végére járok", akkor belehalok.
Itt szerintem egy pillanatra elveszítettem az eszméletemet, ugyanis a következő kép az, hogy még mindig rosszul érzem magam, ezért muszáj felkelnem, hogy megmossam az arcom. Felkeltem és csodálkozva néztem az ágyra, hogy közben mennyire leizzadtam. Aztán láttam, hogy az a folt nem az, nincs mit szépíteni, bepisiltem. Amikor felkeltem, utána kétszer hánytam is, majd pár órára rá lettem csak újra jól. (Egyébként "ájulós típus" vagyok, vérvételkor is mindig le kell feküdnöm, ha nem, akkor elájulok, és utána mindig hányok is.)
Ezt követően még egyszer előfordult ez a rosszullét, ugyanígy ébredéskor, de ott próbáltam "elhessegetni", így viszonylag hamar elmúlt (talán percek alatt), felkeltem és csináltam a szokott dolgom.
Eltelt bő egy hónap és most megint előjött. Napközben a monitor előtt, a munkahelyemen ülve egyszer csak rám tört. Épp zenét hallgattam és olyan volt, mintha hirtelen egy emlékkép ugrana be a zeneszámról és már kezdődött is: behúzós rossz érzés, ha a végére járok, meghalok, és közben mintha lefagynék: tehetetlennek érzem magam ellene. Aztán jött az ájulásérzés is: periférikus látásomban "hangyafoci", fülzúgás, gyengeség, ekkor tudtam magam kiparancsolni belőle, ittam, mozogtam egy kicsit, aztán jobb lett, de egy halvány gyengeség megmaradt. Utána megmértem a vérnyomásom: 115/74 volt, 77-es pulzussal.
Ön szerint pánikbetegségről lehet szó vagy gyanakodjak szervi (agyi, idegrendszeri) eredetre?
Köszönöm szépen a válaszát!

| szorongás, stressz, szervi vagy lelki eredetű betegség
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Érteni vélem a gondját, de a megoldás fordított sorrendben történik. Először ki kell zárni az esetleges szervi eredetű rosszullét lehetőségét, ezért háziorvost keressen fel, majd ha az ő-vizsgálódásai nem igazolnak szervi betegséget, akkor lehet megkeresni pszichiátert, javaslom személyesen. A leírt panaszok, tünetek és a mért vérnyomás érték-sajnos csak 1-2 tényező a kb 10 féle adatcsoport közül, aminek ismeretében egy orvos akár csak megközelítőleg is ki tud zárni vagy meg tud erősíteni betegségeket.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2016-09-03 02:44:20
| szorongás, stressz, szervi vagy lelki eredetű betegség

Web Design & Development Prowebshop