Belesodródtam a szorongásba

Kérdés:  37 éves tanárnő vagyok. Az előző tanévben túlhajszoltam magam. Munkahelyi és magánéleti problémák és a túlzott maximalizmusom vezettek odáig, hogy áprilisban megbetegedtem. Erősen köhögtem, és nagyon gyenge voltam és persze nem mentem táppénzre. Egyik antibiotikum után jött a másik, de a makacs köhögés csak nem múlt el.
Kikötöttem a tüdőgondozóban, ahol átvilágítottak, azt mondták, egyszerű bronchitisem van és fölírták a következő antibiotikumot. Soknak gondoltam a gyógyszereket, elmentem magánrendelésre, ahol továbbra is ezt javasolták, és a diagnózist atípusos tüdőgyulladásra módosították, a korábbi röntgen lelet alapján. (Nahát).
A mérleg öt kúra, inhalációs szteroid, bronchoszkópia, ami után csak nem múlt el a baj. Többször vettek mintát, persze baci soha nem tenyészett ki. (Ennyi gyógyszer után nem csoda).
A normál nagylaborom csillagmentes, még a CRP is mindig normális. Persze aggódtam, hogy egy ilyen banális betegség miért nem múlik, de ment szépen az élet.
Aztán az orrom is folyt hónapokig, ami végül augusztusban fellángolt arc- és homloküreggyulladás formájában. És itt jön a nem várt fordulat - egyik este arra riadtam. hogy megfulladok (az orrom tényleg be volt dugulva), de úgy éreztem, hogy a számon sem kapok levegőt.
Innentől kezdve nem bírtam aludni, az álom-ébrenlét határáról fölriadtam és 3 hét alatt teljesen lemerültem. A nemalvás extrém szorongással, izzadással, hasmenéssel, bőrégéssel, izom- és ízületi fájdalmakkal járt.
A pszichiátrián mindenféle gyógyszert kaptam, amiből az altatót csak addig szedtem, mígnem egyszer csak tudtam aludni 4-5 órát. A szorongás jelentősen alábbhagyott, dolgozom, ahol javult a helyzet, helyt tudok állni.
Úgy érzem, túl vagyok a dolgon, a tudatos énem megnyugodott, szeretném, ha menne tovább az élet. Semmilyen gyógyszert nem szedek. Viszont állandó jelleggel fájnak az ízületeim, mintha állandó izomlázam lenne, éjszaka ég a kezem.
Továbbra is 4-6 órákat alszom. Fáj a torkom fél éve, az orrfolyás és köhögés mérséklődött (közben megműtöttek-kétoldali Fess és orrsövény), de nem szűnt meg. Szóval: a fixa ideám- és ez a gondolat rögzült - hogy a rengeteg antibiotikum tett tönkre, valami történt velem, valami bajom van, mert én magam is csodálkoztam azon, hogy mi történik velem, ezek a testi tünetek nagyon durvák.
Majd februárban megyek MRI-re, addig meg jógázom, relaxálok, és próbálom magam jobban érezni és elhinni, hogy csak pszichésen fáj a torkom például.
Okozhatnak az antibiotikumok ilyen mennyiségben két hónap után ilyen tüneteket?
Április-májusban szedtem a gyógyszert, augusztus elején jöttek az idegrendszeri tünetek. Kialakulhatott valamilyen komolyabb betegségem (autoimmun, bármi), vagy egyszerűen szomatizációs zavarom van?
Hozzáteszem mindig is féltem a betegségektől és az orvosoktól. Korábban sosem voltam beteg. Azt sem tudom, most mit tegyek? Rengeteget tudnék írni az egymásnak ellent mondó orvosi diagnózisokról, ami miatt teljes a bizalomvesztés részemről. Korábban ez föl sem merült.

| szorongás, stressz, túlvállalás, testi lelki egyensúlyvesztés
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2016 ;21(novemberi)   InforMed

Válasz:  Hát nehéz korrekt véleményt mondani, erre nem is vállalkoznék, viszont kiemelnék két momentumot a leírásából: "vagy egyszerűen szomatizációs zavarom van?", " csak pszichésen fáj a torkom ". Az előzmények ismeretében mindkét dolog elég jelentősnek tűnik ahhoz, hogy pszichiáter, pszichoterapeuta kezelje, hogy ne kerüljön ismét ilyen helyzetbe. Ezen kívül még az esetleges- reflux kórnemző szerepe jutott eszembe…
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2016-12-13 07:25:54
| szorongás, stressz, túlvállalás, testi lelki egyensúlyvesztés
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop