Neuroborreliosis-szorongásos panaszok

Kérdés:  Háziorvosi praxisban dolgozom, mint ápolónő. Jelenleg tavaly szeptembertől táppénzen vagyok. 4 éve kezdődtek panaszaim, főleg idegrendszeri, nagymértékű fogyás, majd kardiológiai problémákkal. Felmerült a Sclerosis Multiplex is kezdetben. Majd az idők folyamán pajzsmirigy-eltávolítás is történt, hideg- és meleggöb miatt. Azóta hormonpótlásban részesülök.
XY professzor úrhoz járok. Jelenleg Thyreogland természetes sertéspajzsmirigy hormont szedek. Tavaly augusztusban végre kiderült, hogy idegrendszeri panaszaimat Lyme neuroborreliosis okozta, nem pedig depresszió, ahogy korábban háziorvosom gondolta.
Szedtem különböző antidepresszánsokat, de nem volt eredménye. A Lyme-kór miatt 50 alkalommal Ceftriaxon napi 2 gr infúziót kaptam, illetve immunglobulin kezelést. Sajnos a kezelés hatására szorongásos panaszaim jelentkeztek, amire Frontin tablettát szedtem. Alvásom is hiányos.
Közben elérkeztem a perimenopauzához is, amellyel időnként indokolatlan ingerlékenység, feszültség társul. Alvásom jelenleg kielégítő 7,5 mg Yarocen mellett. Viszont nagyon szeretnék a Frontintól már megszabadulni. Jelenleg R:1 mg 15 h-kor 0,5 E: 0,25 mg-ot szedek. Úgy gondolom, hogy már inkább a megszokás, ami miatt szedem.
Korábban kaptam, de valahogy nem került sor a szedésére Spitomin 5 mg tbl-t. Azt mondta a felíró orvos, hogy nagyon jó gyógyszer szorongásos kórképekben és hogy szedése nem okoz függőséget és memóriazavarokat. Sajnos ezek a Frontinról nem mondhatóak el. Elfeledkeztem a Spitominról, amikor kiderült a Lyme-kór és sajnos a Frontint kezdtem el szedni.
Van lehetőség arra, hogy a Frontint fokozatosan csökkentve, mellette a Spitomint bevezetve, lecserélhető? Úgy olvastam, hogy a Spitomin hatásának kialakulásához legalább egy-két hét is kell. Ha igen, akkor milyen ütemű dózis csökkentést, illetve Spitomin adagot javasolna doktornő?
Egyébként járok pszichiáterhez, ahol autogén tréninget tanulok, a szorongás és alvás elősegítésére. Azt mondta a doktornő, hogy antidepresszánst nem javasol nappalra, mivel a hangulati életemmel nincs gond, inkább a szomatikus panaszok, amik legfőképp endokrin eredetűek, a mindennapi életvitelemet zavarják.
Remélem azok is hamarosan rendeződnek, mivel kezeljük azokat is. Megbeszéltem a pszichiáteremmel a Frontin csökkentést, de elfelejtettem a Spitominra kitérni. Mivel hosszabb időre elutazott, nem tudok tőle tanácsot kérni jelenleg, emiatt kérném az Ön segítségét.
Már nem szeretném halogatni a Frontin elhagyását és szeretnék a munkámhoz visszatérni, de kiegyensúlyozott állapotban, ahogy régen éreztem magam. Betegek közt dolgozom és nekik arra a régi Anitára van szükségük, aki voltam. Tőlem távol állt a szorongás, idegesség, mindig egy nyugodt ember voltam.

| szorongás, enyhe gyógyszerfüggőség kezelése
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2017 ;22(júniusi)   InforMed

Válasz:  Mindazok ismeretében, amit elmondott magáról és a betegségéről, nagyon megértem hogy szeretne a jelenleginél jobb idegállapotba kerülni és visszatérni dolgozni. Azt az igényét is megértem, hogy-pl. egy egyszerű táblázattal, "ezt csökkentem azt meg növelem" el lehetne képzelni az egyik gyógyszer csökkentését a másik felépítését. Sajnos ez nem olyan egyszerű, vizsgálat nélkül, személyes kapcsolat nélkül. Már csak azért sem, mert bár hasonló a kiképzése két pszichiáternek, a gyógyító hatásnak sok személyes komponense is van, ami az egyik kezelővel-kézenfekvő az a másikkal-nem működik. Természetesen meg lehet próbálni a Spitomint lassan felépíteni a Frontint meg kéthetente pl.-0,5 mg al csökkenteni naponta, de ennél használhatóbb "utasítást" nem tudok adni. Vannak-eltérések a-hozzáállásomban a Spitomin használata tekintetében-enyhe szorongáscsökkentő függőségben, az antidepresszánsok hasznát illetően szorongásos kórképekben stb. Lehet - úgy ahogy engem elért - a távol levő kezelőjét is el tudná érni e kérdést illetően, levélben vagy telefonon, talán megfelelőbb választ kaphatna.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Szorongásos betegségek (pánik, fóbia, kényszerbetegségek, stressz) rovatban olvashatók.

2017-07-13 03:22:50
| szorongás, enyhe gyógyszerfüggőség kezelése

Web Design & Development Prowebshop