Valeriana

Kérdés:  30 éves nő vagyok, az utóbbi hónapokban a nagymértékű pajzsmirigy-hormoningadozásom jelentősen bestresszelt. A depressziómat, az enyhe pánikomat és szociális fóbiámat már feldolgoztam, de a szorongás még el-el önt hullámzóan (belső feszültség, izgatottság, majd lezsibbad az arcom/nyakam). Korábban sosem voltak pszichés problémáim, jól viseltem a feszültségeket, sőt kimondottan kiegyensúlyozott voltam.
A háziorvos azt javasolta, hogy vegyek Valeriana relaxot (mert a Frontin erős lenne) és 1-2 tabit vegyek be. Így is tettem, de ellazítás helyett nekem előhozza a szorongásomat és nyugtalanságot, ill. aluszékonyságot okoz.
A gyógyteák (borsmenta/orbáncfű/citromfű) jól működnek, a Stress B complex tabletta is, a gyengébb Valeriana teva is.
Rendszeresen sportolok, autogén tréningezek és relaxálok otthon, sokat segít a tai chi a yoga, a buteyko légzés és a shiatsu akupresszúrás masszázs is.
Vár rám egy pajzsmirigyműtét (ettől vagyok tudat alatt igazán betojva, a pm paraszimpatikus (mellék) hatásai mellett), addig kellene lenyugodnom - de a szorongás sokszor a legnyugisabb állapotomban is fölkúszik a hátamon.
Ön szerint szedjem a Valeriana relaxot tovább - a fenti panaszok ellenére is - mert úgy működik jól, ha első körben emeli a tünetek intenzitását, mint a valódi gyógyszerek, vagy lehet, hogy ez nekem túl erős?
Válaszát köszönöm!

| stressz, szorongás, hormonzavar, pszichiáter
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2017 ;22(júliusi)   InforMed

Válasz:  Látom, hogy többféle, egyedül is végezhető különböző hatásfokú kezeléssel próbálkozik, ami lehet adekvát, de ahelyett hogy a gyógynövényes készítményekkel is kísérletezne, lehet, érdemes lenne személyesen is felkeresni egy pszichiátert, ha mást nem, állapotfelmérés-vagy megfelelő terápia beállítása-céljából.
www.bezzegheva.hu
dr@bezzegheva.hu

Kapcsolódó cikkek a Lelki egészség, önismeret, stressz rovatban olvashatók.

2017-07-13 03:22:50
| stressz, szorongás, hormonzavar, pszichiáter
hirdetés
hirdetés
data-full-width-responsive="true">
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop