Vizsgaidőszak

Kérdés:  Tisztelt doktornő! 23 éves férfi vagyok, nem aktívan dolgozó boncmester, végzős biológus hallgató. Alapjában véve nyugodt, békés természetű vagyok, azonban néha elönt a hírtelen áradó düh, ilyenkor nagyon ideges, hisztérikus, elégedetlen vagyok. Nem tudok aludni, csak mikor már nagyon kifáradtam, vagy ha beveszek valamilyen jellegű altatót (megjegyzem, ez kb. fél évente/évente egyszer fordul elő, ugyanis ezelőtt 5 évvel problémáim voltak az Alparazolammal, és ez miatt nem szívesen szedek ilyen készítményeket), Valeriána tinktúrát. Nehezen tudok koncentrálni, tanulni. Naponta többször is késztetést érzek az önkielégítésre, vizsgaidőszakban még inkább. (Nem rég véget ért egy részemről megbecsült, sok energiát belefektetett kezdetleges párkapcsolatom, amiről úgy érzem, most sem tudtam lezárni. Ez volt életem első olyan kapcsolata, ahol őszinte, igazi törődést tapasztaltam). Nagyon motiválatlan lettem a tanulást illetően, nem tudok koncentrálni, olykor felmerül a kérdés, hogy miért is élek, mi értelme élni, valamint többször elterveztem, hogyan végezhetnék magammal a ,legkönnyebben és a leglátványosabban, de persze ezt nem teszem meg az édesanyám miatt, aki nagyrészt egyedül nevelt fel. Nincs túl nagy szociális igényem, viszonylag kevés barátom van, de azokért mindent megtennék. Könnyen megharagszom, de inkább magamnak ártok, mintsem mást megbántsak, ugyanakkor brutálisan őszinte vagyok. Az IQ-m magasabb jóval az átlagnál, állítólag -pszichiáter szerint- az EQ-m is, de ezt nagyon mélyre bezártam. (Küzdök pár plusz kilóval, kb. +10 kg, de ez mindig is megvolt, valamint néha előjövő diszlexiám és diszgráfiám van). Ön szerint mi lehetne ezekre a problémákra a megoldás, Ön mit javasol? Szakember szerinti kezelést nem szeretnék, több családtag is a szakmában dolgozik, (nem a szüleim) és van negatív tapasztalatom szakmai titokat illetően.

| szorongás, depresszió, pszichoterápia
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2019 ;24(januári)   InforMed

Válasz:  Leírása alapján sok felszaporodott feszültséget, indulatkitöréseket, alvászavart, koncentráció zavart és motiválatlanságot látok, fel nem dolgozott veszteségeket, önértékelési problémákat. Sajnos nem tudok olyan módszert ajánlani, amit egyedül, szakember segítsége nélkül alkalmazna, és csak egy netes tanácsra megoldaná a gondjait. Talán még a rendszeres kemény testedzés jön leginkább szóba, de lehet az nem lenne elég…
Ha fél attól, hogy kezelésre jelentkezve nem lenne biztonságban, ilyenkor az emberek akár egy távolabbi pszichológus, pszichiáter segítségét szokták kérni.

2019-02-03 18:20:21
| szorongás, depresszió, pszichoterápia

Web Design & Development Prowebshop