Visszatartás

Kérdés:  Kérdésem, 4 éves fiú gyermekemnek van problémája a székletével. Volt székrekedése, nehezen kakilt. Étrendet változtattunk, kevesebb csoki, kakaós csiga és kakaó, de nagyon édesszájú egyébként. Eszik gyümölcsöt és zöldséget is, a probléma az, hogy elkezdte visszatartani a székletét. Ez tart napokig és hiába eszik jól, megkeményedik és sok lesz, mégis nehéz marad a székelés. A háziorvos írt fel székletlágyítót, Dulcosoftot használunk, hogy merjen kakilni, ha kell és nem fog fájni, elfelejtse a rossz élményeket, hátha azért tartja vissza, mert ki is vérzett neki. Semmit nem értünk el, csak annyit, hogy mindig normál állagú széklete van, akkor is, ha tartja és nem bogyós, de akkor sem mer kakilni. Nem tudjuk mit mondjunk neki, és hogy beszéljük rá, ha jön az inger, akkor menjen WC-re. Már mondtuk, hogy a kaki kiabál bentről, mi halljuk és ki akar jönni, de nevet rajta. A Dulcosoft hatására nem tudja sokáig visszatartani, de nem élhetünk gyógyszeren mindig.

| szorongás
| Bezzegh, É.; Az Orvos válaszol - Dr. Bezzegh Éva 2020 ;26(február)   InforMed

Válasz:  Leírása alapján igen valószínű, hogy lelki eredetű testi tünetről van szó, tehát szorongásos a háttér. A biztatás és az akarat sajnos nem elég, javaslom forduljanak gyermekpszichológushoz.

2020-02-09 14:29:10
| szorongás

Hogyan küzdjük le a COVID-19 hírek miatti szorongást?

Jelenleg képtelenség bármit tenni anélkül, hogy ne hallanánk a "koronavírus" szót. A közösségi média tele van a COVID-19 említésével; a híroldalak nem tudnak lépést tartani a folyamatos frissítésekkel.


A körömrágás kezelése

A körömrágás nem pusztán rossz szokás, hanem a stressz vagy a megszállott-kényszeres viselkedési rendellenesség egyik leggyakoribb tünete.


A pánikbetegség jól gyógyítható

Pánikrohamot minden tizedik ember átél élete során legalább egyszer, de a pánikbetegség a lakosság 2-4 százalékát érinti, nőknél gyakoribb. Nem mindig egyértelmű miért alakul ki, azonban jól gyógyítható.


A fehérköpeny-effektus

A szakembereken kívül kevesen tudják, hogy az orvosok a hozzájuk fordulók mintegy 20 százalékának vérnyomását akkor is magasnak találják, ha az illetőknek egyébként a rendelő küszöbén kívül semmi bajuk sincs a vérnyomásukkal.


Gyermekvárás és depresszió

A 25 éves kor alatti terhes londoni nők kétharmadának van mentális egészségi problémája a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) Egészségügyi Kutatóintézete (NIHR) kutatása szerint.


Web Design & Development Prowebshop