Cukorbetegség - Inzulin beállítás

Kérdés:  Inzulinfüggő cukorbeteg vagyok. A diabetológusom ragaszkodik a Meforal szedéséhez. Más betegségeimre szteroidokat kapok, ami önmagában is károsítja a vesét (már volt veseleállásom), de a kettő együtt gyilkolja. Többszörösen bebizonyosodott, hogy a Metformonok gátolják az inzulint a szteroid okozta hiperglikémia kezelésében.
Mikor erről tájékoztattam szabályosan hisztizni kezdet, és beállítás nélkül egy saccolt adagolással hazaküldött a kórházból. Hosszas viták után, bár nem csak ővele, meguntam és belenyugodta a tabletta szedésébe. A mérések engem igazolnak, mivel azonos "CH és Cal" bevitelével tablettaszedéskor 4-5 mm/mol-lal emelkedik, de az is előfordul, hogy csökken a cukrom, tabletta nélkül 1-2 mm/mol-lal.
Azért is zavar ez, mert a nagymamámmal is ezt csinálták, ugyanezek a tünetek mutatkoztak egyre súlyosabban, végül kezelhetetlenné vált és meg is halt. Én úgy tudom, az inzulin beállítás azért van, hogy személyre szabott legyen, és nem az orvos megrögzöttségéhez.
Szeretném, ha tanácsot adna ezzel kapcsolatban!

| diabétesz
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  A metformin a túlsúlyos cukorbetegeknél fellépő inzulin rezisztenciát csökkenti és hatékony segítség a vércukor beállításban inzulinadás mellett is. Természetesen a beállítás mindig egyéni mérlegelést igényel. A metformin emelkedett vesefunkciós érték esetén ellenjavallt.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2009-10-02 11:44:26
| diabétesz
hirdetés