Elhízás

Kérdés:  Az alábbi problémámmal milyen szakorvost keressek fel, mert a belgyógyász nőgyógyászhoz küld és ez ugyan így van fordítva is. Vagy valójában nincs semmi bajom? Mert sehol nem mondanak semmit, csak azt, hogy fogyjak le, ami nem olyan egyszerű, mint ahogy kimondjuk. Válaszát előre is köszönöm egy elkeseredett Nő!
Terhességeim előtt 53 kg voltam, most jelenleg 108 kg vagyok. 2. terhességemet 98 kg-mal kezdtem, és 101 kg-mal szültem. 2. terhességem alatt terhességi cukorbetegséget állapítottak meg. Jelenleg amiért szeretném kivizsgáltatni magamat: az arc alsó részén lévő rengeteg és fájdalmas pattanás vagy akne. Fejtetőn jelentős hajhullás, hajritkulás. Jelentős túlsúly (kövérség). Már többször próbálkoztam önerőből (Norbi módszer, 90 napos leves kúra és még sorolhatnám), orvosi segítséggel (Xenical, Reductil, jelenleg kalóriaszámlálással próbálkozom) is fogyni, de ami kevés (4-5 kg) lement, vissza is jött duplán.
Ritka 60-90 nap után jelentkező menzesz. Túlzott fáradékonyság, levertség. Alvászavar (alig tudok elaludni, reggel, pedig úgy kelek, mintha semmit nem aludtam volna), légszomj (ásítási kényszerem van, úgy érzem, csak akkor kapok elég levegőt), nagyon ingerült vagyok minden apróságért, és nem tudok rajta uralkodni. Szex utáni vágy egyenlő a nullával (ami 30 éves korban nem normális).

| elhízás, fogyókúra
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  Valamennyi panasza visszavezethető a jelentős elhízásra. A pattanásos bőr, a felnyomott rekesz miatt kialakult légzési nehézség, az alvászavar, fáradtság, menstruációs zavarok.
Bár sem lefogyni, sem az alacsonyabb testsúlyt megtartani nem könnyű, de higgye el, nem reménytelen. Az étrend összeállításában a kalóriaszámolás a legeredményesebb, hiszen ha kellően kitartó, néhány hét alatt valamennyi, Ön által fogyasztott ételnél tisztában lesz azzal, miből mennyit ehet.
Azért fontos tudni a kalóriákat, mert így nem kell egyoldalúan étkeznie, és ha "bűnös" (kalóriadús) ételt enne, tud kompenzálni a következő étkezésnél vagy következő napon. Ezt mindenképpen tanulja meg, és figyeljen arra, hogy 1200 kalóriánál egy nap ne fogyasszon többet! Legcélszerűbb úgy elosztani, hogy reggelire és vacsorára 300-300, ebédre 400, tízóraira-uzsonnára pedig 100-100 kalóriát fogyaszt. Ha már áttanulmányozta a kalóriatáblázatot, láthatta, hogy okos válogatással ez teljesen normál étrendet jelent.
Emellett fontos az, hogy naponta - legcélszerűbb vacsora után, amikor jobban van rá ideje - legalább fél órát gyalogolnia. Ezzel a módszerrel - 1200 kalória, napi fél óra gyaloglás - hetente 0,5-1 kg-tól lehet megszabadulni, ami egy hónap alatt 2-4 kg-ot jelent.
Gondolja végig, milyen lelki teher miatt nem elég kitartó a fogyókúrához, miért érzi úgy, hogy az evés az egyetlen öröme, és szükség esetén forduljon pszichológushoz, vagy pszichiáterhez segítségért!
Sok sikert kívánok!

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2009-11-29 19:30:30
| elhízás, fogyókúra
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop