Alfa amiláz

Kérdés:  46 éves, 180 magas, 106 kg-os férfi vagyok, a laboratóriumi leletem között három érték eltér a normális tartománytól. Foszfor: 0,73 mmol/l (0,8-1,6), alfa-amiláz: 139 U/l (0-95), CK: 172 U/l 0-170).
Mit jelentenek ezek? A három érték alakulása összefüggésbe van egymással? Az amiláz szint csökkentését hogyan tudnám elősegíteni gyógyszer nélkül? Kopott ízületeimet leszámítva teljesen panaszmentes vagyok. Gyakorlatilag 30 éve voltam utoljára beteg. A házi orvos Omeprazol-ratiopharm kapszulát javasolt szedni, de ezt szeretném elkerülni, ha mondjuk diétával is sikerülne az amiláz szint csökkentése normális értékre. Az internetről annyit sikerült megtudnom, hogy az amiláz hasnyálmiriggyel van összefüggésben, és az a tudat, hogy valami baj van a hasnyálmirigyemmel, nagyon aggaszt.
Egyelőre ennyit szerettem volna írni.
Köszönöm!

| hasnyálmirigy, diéta
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(novemberi)   InforMed

Válasz:  A hasnyálmirigyet a nagy mennyiségű étkezés, jelentősebb alkoholfogyasztás megterheli, ez is okozhat emelkedést. Gyulladás esetén ez az érték lényegesen magasabb, Önnél nem valószínű.
A testsúly normalizálása lenne a cél, így a diéta összeállításában elsősorban a kalória megvonást kell érvényesíteni. Önnek naponta 1600 kalóriánál nem ajánlott többet fogyasztania. Ha emellé rendszeres gyaloglást is beiktat, 3 hónap alatt 6-8 kg súlyfeleslegtől is meg tud szabadulni. Ezt követően a kontroll laborban amiláz értéke már valószínű normális lesz.

Kapcsolódó cikkek a Diéta betegségekben rovatban olvashatók.

2009-12-04 22:18:01
| hasnyálmirigy, diéta

Web Design & Development Prowebshop