Paracetamol túladagolása?

Kérdés:  Az elmúlt 5 napban sajnos elkaptam egy influenzát, de csak lázam lett tőle. Szedtem rá Paramax 500-at és Aspirin plus C-t. A háziorvosom azt mondta, hogy így kell, hát legyen.

A lázam mára elmúlt, viszont nem túl bíztató tüneteket produkálok. Hasi fájdalom, talán minimális hányinger (valós hányinger nincs, de ahhoz hasonlítható nagyon enyhe émelygés), a vizeletem már 2-3 napja sötét színű, és a barátnőm megjegyezte, hogy kicsit sárgás a bőröm.

Utána olvastam, és igen ijesztő cikkeket találtam a neten. Miszerint májkárosodást és hasonlókat okozhatnak a paracetamolt tartalmazó készítmények. Én napi 3, max 4x500 mg-ot vettem be 4-5 órás szünetekkel egy nap. A testsúlyom 69-70 kg.

Előfordulhat, hogy így is sikerült komoly kárt okoznom a szervezetemben, vagy ezek a tünetek akkor is jelentkeznek, ha a beteg a megfelelő módon alkalmazza a gyógyszert?

Válaszát előre is köszönöm!

| gyógyszer, mellékhatás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(decemberi)   InforMed

Válasz:  Ellenőriztesse a májfunkciós értékeit laborvizsgálattal, nézesse meg a vizeletét, ezek alapján el lehet dönteni, hogy okozott-e a gyógyszer átmeneti májkárosodást. A gyógyszer elhagyásával a tünetei meg fognak szűnni, a későbbiekben, pedig más típusú lázcsillapító javasolt.

Kapcsolódó cikkek a Gyógyszerekrovatban olvashatók.

2009-12-18 19:46:56
| gyógyszer, mellékhatás

Web Design & Development Prowebshop