13 éves fiam - Mi lehet a baj?

Kérdés:  A probléma a 13 éves kisfiammal van, aki vízilabdázik, húsmentes diétán van, nem eszik sokat, nem nassol, 180 cm magas, 94 kg.
Sajnos ez túl sok, gúnyolják, kinevetik. Évek óta próbálkozok valahogy lefogyasztani. Szegénykém mindent betart. Végigcsinálunk minden diétát. Most már kezdek arra gondolni, hogy szervi baja lehet. Minden nap eddz 3 óra hosszat. Persze ott is kinevetik.
Ön szerint, mi lehet a háttérben, merre induljunk, hogy eredményt is érjünk el?
Köszönettel!

| elhízás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2009 ;14(decemberi)   InforMed

Válasz:  A húsmentes diéta nem véd meg a túlsúlytól és aktívan sportolóknál nem is feltétlenül ajánlott. Az sem mindegy, a húst mivel helyettesítik. Egy átlagos sajt kalóriatartalma - mivel kb. 40%-a zsiradék - sokkal magasabb, mint a baromfihúsé vagy halé.
Helyes, kalóriaszegény, vegyes étrendet csak úgy tud összeállítani, ha kalóriatáblázatot használ. Ekkor derül csak ki az, hogy nem minden egészséges étel (teljes kiőrlésű kenyér, olívaolaj, magvak) kalóriaszegény is egyben.
Mielőtt komolyabb bajra gondolna, számolja össze a napi bevitt kalóriamennyiséget és ha az 2000-3000 kalória fölött van, úgy fogyás nem várható.
Szűrésként pajzsmirigyhormon (TSH) vizsgálat szóba jön.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2009-12-30 16:12:23
| elhízás
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop