Kamaszkori diabétesz?

Kérdés:  Háromgyermekes anyuka vagyok, a legnagyobb gyermekem miatt írok. 16,5 éves nagylányom van, aki már fél éve 4-6 liter folyadékot iszik. 4,5 az éhgyomri vércukorértéke, vizelete mindig negatív. Legutóbbi fajsúly 1010 volt.
Voltunk endokrinológusnál, hétfőn lesznek készen a laborleletek. Szerinte nem cukorbeteg, és nincs diabetes insipidusa sem. Azt mondta a doktornő, diétázzon és fogyjon le a kislány 5-10 kilót (171 cm, 70 kg). Szerinte ez egy rossz beidegződés, próbáljuk lecsökkenteni a folyadékot. És fejezze be a nassolást. 3-4 liternél már nagyon szenvedett (nem volt rosszul), de állandóan szomjas, és rengeteget pisil.
Eddig nem ment éjszaka WC-re, de tegnap miután csak 4 litert ivott nappal, így éjjel kiment. Mindig szénsavmentes ásványvizet iszik, nem cukros üdítőket. Szemészeti vizsgálata negatív. Ápolónőként teljesen kétségbe vagyok esve, hogy mi lehet ez. Az endokrinológus doktornőnk is fantasztikus hölgy, egyszerűen több véleményt szeretnék hallani.
Köszönöm előre is válaszát!

| diabétesz
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(januári)   InforMed

Válasz:  A lánya esete valóban ezt a két betegséget: a diabetes insipidust, illetve a cukorbetegséget veti fel. Vércukorterhelést, ha még nem történt, érdemes lenne végezni, a 2 órás érték informatívabb lehet, mint csak az éhgyomri, illetve inzulin szint vizsgálat is szóba jön. Ha ezek sem igazolnak eltérés, ekkor merül fel a rossz beidegződés, mint lehetőség.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-02-08 22:53:19
| diabétesz
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop