Látászavar, cukorprobléma

Kérdés:  10 évvel ezelőtt kezdődtek a problémáim. Kiderült, hogy magas a vérnyomásom, tüdőasztmás és cukorbeteg vagyok. Nem vettem elég komolyan a betegségeimet, de egy évvel ezelőtt elvesztettem az eszméletemet, hanyatt estem. Családom szerint pillanatok alatt zajlott az egész. Én semmire sem emlékszem, csak arra, hogy előtte köhögési roham fogott el, és felálltam, hogy igyak egy pohár vizet. Azóta a jobb szememmel gond van. Először csak térlátásom volt, később teljesen elsötétült a jobb szememben minden. Először pár percig tartott ez a rosszullét, legutoljára már több mint egy óráig.
Akkor nagyon megijedtem, elmentem orvoshoz, aki beutalt a cukorbeteg szemészetre, ahol kiderült, hogy a szemem egészséges, nem az okozza a bajt. A koponya-CT is negatív lett, és ma voltam carotis UH-vizsgálaton, mely szerint, nyaki erek: Mko CCA, ICA intima enyhén kiszélesedett, finom fali egyenetlenségek láthatók, stenosis nincs, Doppler spektrum normális.
Vélemény: scleroticus érrendszer a vizsgált érszakaszokban.
Legyen szíves segíteni, mit jelent ez a vizsgálati eredmény? Okozhatja a látászavaromat? Most már a cukrom is jóval kevesebb, mert a legutóbbi evés előtt 12, evés után 19 volt. Most mindig 10 alatt van, de be is tartom a 160 grammos diétát. 46 éves nő vagyok.

| diabétesz, szövődmény, látászavar
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(januári)   InforMed

Válasz:  A magas vércukorszint okozhat látászavart, de általában nem ilyen jellegűt. Az valószínűbb, hogy a meszes (scleroticus) érrendszere és a magas vércukra együtt kis mikro vérrögképződést okoztak, ami - szerencsére csak átmenetileg - elzárhatta a kis ereket. Azt nem írta, kísérte-e fejfájás a látótér kiesést, mert felmerül a migrén lehetősége is.
Egy biztos: nagyon fontos a 160 g diéta hosszú - éveken át! - távú betartása, rendszeres gyógyszerszedés, vérnyomás kezelés, és ha még nincs a szedett gyógyszerei között, 100 mg Aspirin szedése is. Utóbbi a vérrögképződést esélyét csökkenti azáltal, hogy a vérlemezkék összecsapzódását gátolja.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-02-09 23:12:52
| diabétesz, szövődmény, látászavar
hirdetés