Ingadozó vércukor

Kérdés:  A férjem 54 éves, 10 éve magasabb vércukor értéket mértek. Jelenleg már 3 éve diétázik és napi 1 DIAPREL 4 mg-os és MERKFORMYN 850 szed. Rendszeresen méri az értékeit, előfordul, hogy 3,2 amikor már nagyon rosszul érzi magát, sok esetben 8 fölött, de nem ritka a 10-en felüli érték.
Ezen kívül mozgásszervi problémákkal is küzd, gyakran vannak izomgörcsei, látása sokszor nagyon rossz, Bechterew-kórt állapítottak meg nála. Naponta szemtanúja vagyok a gyengeségének, ami leginkább az izmok erejére vonatkozik.
Ebben szeretném a tanácsát kérni, a cukron hogyan lehetne javítani?
Köszönöm előre a válaszát!

| vércukorszint, diabétesz
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Sokat segít, ha van vércukormérőjük. Ha megmérik egy héten kétszer-háromszor étkezés előtt és étkezés után másfél órával a vércukor szintet, ebből a helyes diétára tudnak következtetni. Ha ugyanis étkezés után 2-nél többel emelkedik a vércukor az étkezés előttihez képest (pl. 7 volt előtte és 10,5 lett utána), akkor az egyszerre elfogyasztott szénhidrát mennyisége volt sok vagy olyan típusút fogyasztott, ami nagyon megemelte a vércukrot (pl. mézet tartalmazó ételt, krumplipürét, több fehér kenyeret a kelleténél). Ha az étkezés utáni értékek jók, akkor a diéta rendben van.
Az alacsonyabb értéket a Diaprel okozhatja, tudni kellene, mely napszakban jelentkeznek ezek, és esetleg a gyógyszer adagját lehet-e csökkenteni, vagy esetleg más típusú, kisebb vércukoresést okozó gyógyszerre lecserélni.
Ha nem boldogulnak, forduljanak dietetikushoz! Háziorvosuk útba igazítja Önöket a lakóhelyhez legközelebb találhatóhoz.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-03-07 14:50:57
| vércukorszint, diabétesz
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop