Bélpanaszok

Kérdés:  Miért váltakozhat akár egy székelésen belül is a széklet állaga? Az elején még olyan kemény, hogy felér egy szüléssel, és a vége, pedig már híg, hasmenés. Előtte napokig nem volt székletem. Amikor ezt megelégeltem, néhány szem aszalt szilvát ettem reggel, és erre teát ittam, hogy tudjak már végre WC-re menni. Fél órán belül olyan rosszul lettem, hogy azt hittem itt a világ vége. Nagyon fájdalmas erős hasi görcseim voltak, de a széklet egy darabig nem indult meg. Négy-öt ilyen szörnyű görcs után elindult, és az eleje még nagyon kemény, és vastag volt, a vége, pedig már teljesen vízszerű, híg. Aznap még háromszor voltam WC-n ugyanilyen híg székletem volt, és a kísérőgörcsök, csak már kicsit enyhébb erősségben.
Előzmények: 3,5 éve epe-hasnyálmirigy gyulladásom volt, amire gyógyszert kaptam, beszedtem, és rendbe jöttem, de a kímélő diétára azóta is odafigyelek. Csak olyanokat igyekszem enni, ami nem nehéz, és naponta 2 liter teát megiszom. Nem tudom, mi okozhatja ezt a zavart, mert tényleg igyekszem nem megterhelő ételeket enni.

| bélbetegség, diéta
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Ha ez csak egyszer fordult elő, nincs különösebb jelentősége. Valószínű valami miatt kevesebb volt a rostbevitel, emiatt lett szorulása, az aszalt szilva, pedig hashajtóként működött.
Törekedjen olyan rostok fogyasztására, ami panaszt nem okoz. A testmozgás a bélmozgásokat is segíti, hasznos lehet.

Kapcsolódó cikkek a Diéta betegségekben rovatban olvashatók.

2010-03-07 14:50:58
| bélbetegség, diéta

Web Design & Development Prowebshop