Cukorbaj - A betegnek nincs joga?

Kérdés:  Súlyos cukorbeteg vagyok, Novomix 30-at adok naponta háromszor, azaz legalább havonta 90-100. Mérek cukrot, úgy a szakorvosi rendelőben, mint a háziorvosnál egy doboz Accu chek tesztcsíkot írtak föl, mondanom sem kell, hogy erre nincs térítés, akkor miért nem kaphatok havi 2-3 dobozzal - miért nem vehetem meg?
Nem írtam volna, de már kiakadtam - beszélünk a megelőzésről - hát nem úgy tudom a családtagjaimat megvédeni, ha mérem nekik havonta egy párszor a cukorszintjét? A nagyobbik húgom cukorbeteg volt, nemrég halt meg. A kisebbik húgom agyvérzést kapott, ekkor inzulint kapott - most legalább háromfajta cukros gyógyszert kap - de tesztcsíkot nem írhatnak föl neki. Reggelente 14-18 között van a cukorszint.
Miért nincs joga ahhoz, hogy a betegségének további romlását megakadályozza, hogy a fent jelzett tesztcsíkot megvásárolhassa?
Válaszát várva üdvözlettel!

| cukorbetegség, teszt csík, teszt csík
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(februári)   InforMed

Válasz:  Az OEP által kiadott rendelet úgy szól, hogy tesztcsíkot kedvezménnyel csak az kaphat, aki naponta legalább kétszer ad inzulint. Aki háromszor ad inzulint, annak három hónapra 6 doboz tesztcsík írható, ami havi két dobozt jelent. A felírásnál az emelt támogatást kell megjelölni, javaslatra háziorvos egy évig felírhatja.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-03-07 14:50:59
| cukorbetegség, teszt csík
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop