Cukorbetegség, testsúly csökkenése

Kérdés:  Páromnak 1,5 éve kezdődött hirtelen fogyás, majd kb. 1 hónapja sok folyadékfogyasztás, és gyakori vizelési tünetek. Kiderült, hogy cukorbeteg lett. Még 2 éve is az éppen aktuális szűrővizsgálatoknál mindig normális volt a vércukorértéke.
60 éves, sosem volt kövér, inkább vékony, illetve normál testalkatú. 15,6 lett az éhgyomri érték, a terhelés is pozitív.
Kezelőorvosa 2-es típusú diabéteszt diagnosztizált. Nem inzulinfüggő, de orvosa inzulint és gyógyszert írt elő. Szerinte ez az új terápiás szemlélet. Természetesen nem is vitatjuk és betart minden előírást. Ami aggaszt, hogy továbbra is fogy, nagyon-nagyon sovány lett.
Milyen ételeket lenne hasznos fogyasztania az előírt diétával szinkronban, ami javítana ezen az állapoton? Féltem és nem tudom, hogy tovább kellene-e kutakodni a fogyása miatt? Tudom, hogy aki kövér és cukros lett, annak javasolják a fogyást, de nála pont fordított a helyzet.
Kérem szíves segítségét, szakvéleményét és tanácsát!

| diabétesz
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(májusi)   InforMed

Válasz:  Ha a vércukor szintje a kezelésre közel normál tartományba került, ennek ellenére folytatódik a fogyás, mindenképpen részletes kivizsgálás (részletes laborvizsgálat, széklet- és vérvizsgálat, hasi ultrahang, mellkasröntgen, eredményektől függően egyebek is) szükséges!

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-05-20 10:21:06
| diabétesz
+ További hírek
hirdetés