Diabétesz - Terhesség utáni rendeződés?

Kérdés:  8 hónapja szültem a kisfiamat, terhességem alatt cukros lettem. 26. héten derült ki, éhgyomri érték volt 14,4. Befektettek 1 hétre a kórházba, és inzulinoztam magam: 28 egység reggel, délben és este, éjszakai 14 egység. Még mindig inzulint használok, mert a gyógyszert nem akartam szedni, sok volt a mellékhatása. A most mért HBA1c-em 5,3. 3 hónapja folyamatosan hypózom.
Tegnapelőtt este nem adtam magamnak inzulint, és megettem 1 tál stíriai metéltet porcukorral! A vércukrom 1,5 órára rá 5,6 volt. Estére beadtam a 15 egység Lantust és éjfélkor meg kellett ennem egy tábla csokit, mert 1,8 volt a cukrom, reggel pedig 3.
Egész nap ettem. Ebédre ettem jócskán, 5 egységet adtam magamnak, 3 órakor szintén hypóztam 2-es volt a cukrom. Tegnap éjszakára nem adtam Lantust, így is ennem kellett éjszaka, mert megint hypóztam, az esti 4 egységtől. Amit vacsorához adtam, 3 szendvicset ettem. Ma reggelre 5,00 volt a cukrom Lantus nélkül. Reggelim 2 falat banán volt inzulin nélkül volt a cukrom 6,7-es. Adtam be 2 egységet, és rá fél órára megint hypóztam 2,00 volt a cukrom.
Ez lehetséges, hogy visszaáll, vagy most mi történik? Azt mondták, én már cukorbeteg maradok. Terhességem alatt is elég sokat hypóztam. Amikor megszületett a fiam 1 hétig jó volt a cukrom, nem is kellett inzulin, de utána megint rosszul lettem, mert nem bírtam enni. Egyébként sportoló vagyok, ovis korom óta 160 cm és 47 kg. Terhesség alatt 20 kg-ot híztam, mert ennem kellett napi hatszor. 15 éve napi kétszer eszem nagyon keveset! Van, hogy csak egyszer, amióta nem diétázom, és úgy élek, ahogy előtte. Tökéletes a látásom, és a közérzetem is!
Köszönöm a válaszát!

| terhesség, cukorbetegség
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(júniusi)   InforMed

Válasz:  A terhességi cukorbetegség általában szülés után megszűnik, azonban az élet bármely szakában kialakulhat végleges cukorbetegség.
A súlygyarapodás növeli a vércukorszintet és megsokszorozza a cukorbetegség esélyét. A napi egy-kétszeri étkezés egészségeseknek sem ajánlott, ugyanis az egyszerre elfogyasztott nagyobb mennyiségű étel nemcsak az emésztőrendszert terheli meg, de a vércukorszintet is jobban megemeli, és hosszasabban magasan tartja, mint a napi 3 fő és két kis étkezés. Emellett fogyni is lehet, ha az étrendet okosan állítják össze.
Önnek azt tanácsolom, laborban nézesse meg a vércukrát éhgyomorra és étkezés után másfél órával is, nézzék meg a HbA1C szintjét (ez az előző három hónap átlag vércukor értékét mutatja), nézzék meg a veseműködését és a szemfenéki ereit. Ezek alapján diabetológussal konzultálva lehet megpróbálni az inzulin elhagyását.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-07-09 01:24:27
| terhesség, cukorbetegség

Web Design & Development Prowebshop