Steatosis hepatis

Kérdés:  Édesanyám 53 éves. Nagyon elhízott, 93 kg. Nem eszik zsíros ételeket, mindig sok zöldséget, halat, csirkét fogyaszt, mégsem fogy semmit. Állandóan fel van puffadva. Most ezt a betegséget állapították meg nála.
Mi lehet az oka? Hogyan lehet tenni az ellen, hogy ne hízzon? Milyen étrend lehetséges erre? Nem iszik alkoholt, gyógyszert szed a szívére, vérnyomására.
Kérem, ha tud, segítsen!

| zsírmáj, elhízás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Az elhízás következménye a máj elzsírosodása attól függetlenül, hogy zsírosan táplálkozik-e valaki, vagy sem. Minden fel nem használt tápanyag zsír formájában raktározódik.
A súlycsökkentésre a leghatékonyabb megoldás, ha megtanul kalóriát számolni. Nagyon jó táblázatok tölthetők le a netről, ami alapján mérleg és számológép segítségével minden ételnek kiszámítható a kalóriatartalma.
Ha a napi bevitel nem haladja meg az 1000-1200 kalóriát az édesanyjánál, akkor a súlya szép fokozatosan csökkenni fog. Ha ehhez még napi 30-40 perces gyaloglás is társul, a fogyás üteme felgyorsul. Ahogy csökken a súlyfelesleg, úgy csökken a máj zsírtartalma is. Tudnak dietetikustól is segítséget kérni, a háziorvosuk javaslatával.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2010-08-15 11:21:31
| zsírmáj, elhízás
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop