Indokolt a colonoscopia?

Kérdés:  Mintegy 15 éve fellángoló, visszahúzódó hasi panaszokkal küzdő 36 éves nő vagyok. Hasmenés, rosszullét volt a vezető tünet. Irritábilis bélszindrómát állapítottak meg, de béltükrözés nem történt. 1,5 éve nagyon nagy rosszullétekkel, collapsus érzésével (de már csak enyhe hányinger és hasmenéssel) mindent kivizsgáltak, neurológiától-kardiológiáig, negatív. Az orvos elküldött colonoscopiára, de a szakorvos nem tartotta indokoltnak a vizsgálatot, ezért nem történt meg a tükrözés.
Ön szerint, állhat szédüléses, időnkénti ájulásérzés, enyhe hasmenés hátterében valamilyen felszívódási zavar? A fenti panaszok nagyon megrontják az életminőségemet (munkahely stb.). Indokolt ennek tisztázása, vagy el kell fogadnom a vegetatív disztóniát?

| hasmenés
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Igen, állhat pl. liszt- vagy tejérzékenység. Igaz, hogy ezek inkább a vékonybelet érintik, és azt nem a colonoscopiával, hanem a gasztroscopiával lehet kimutatni. Az is igaz, hogy a vegetatív disztonia is utánozhat sok tünetet, azonban amíg a testi elváltozások nincsenek kivizsgálva, nehéz ezt kimondani.
Javaslom, keressen fel egy pszichológust, kérdezze meg az ő véleményét is!

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2010-08-15 11:37:32
| hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop