Hasmenés, görcsök

Kérdés:  39 éves férfi vagyok. Pár éve egy félrekezelt prosztatagyulladás miatt, 4 hónapig szedettek velem a salgótarjáni orvosok emelt dózisú antibiotikumot, minden nap 3x. Úgy kinyírták a bélrendszeremet, hogy fél évig csak bébiételt tudtam enni. Holott ezelőtt nem volt étel, ami kifogott volna rajtam. Sajnos az orvosomnak nem volt ideje megemlíteni, hogy szedjek mellé probiotikumot is.
Ennek eredményeként bizonyos ételek, de főleg a zöldségek, gyümölcsök (mák, barack, paradicsom, dinnye, dió stb.) elfogyasztása után, mintha bombát dobtak volna a belembe: iszonyú rohamszerű görcsök következnek az irritáló étel elfogyasztása után 4-5 órával.
Ha sikerül a görcs alatt székletet produkálni, akkor ezek a tünetek lassan megszűnnek, és véres lesz a székletem, ha nem tudok WC-re menni, akkor a földön fetrengve félájultan vészelem át a helyzetet.
Sajnos, ha az első görcs után veszem be a görcsoldót, semmit nem használ 1-2 óráig. Olyan érzés, mintha valamit a belem extra sebességgel ki akarna dolgozni, de valami az útjába állna.
Mit csináljak? Mit szedjek, hogy a kellemetlenségek ne jelentkezzenek? Kivizsgáláson érdemi elváltozást nem találtak, mondjuk ez szintén a tarjáni kórházban történt.

| hasmenés
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Úgy tűnik a panaszai alapján, hogy a rostokkal birkózik a szervezete nehezen, ami érthető a normál flóra megbomlása után. Ha történt vastagbéltükrözés is és anatómiai elváltozást (bélgyulladás, szűkület) nem talált, úgy érdemes rendszeresen fogyasztani probiotikumot, a rostbevitelt pedig nagyon lassan, fokozatosan emelni. Ettől az várható, hogy a normál bélflóra visszaáll a rostemésztő képességgel együtt. A panaszt okozó ételeket egyelőre minimális mennyiségben fogyassza csak!

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2010-08-25 19:50:12
| hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop