Depresszió - Hasfájás, étvágytalanság, fogyás

Kérdés:  Édesanyámnak közel 1 éve, november tájékán kezdődtek a panaszai; hasfájás, étvágytalanság, hidegrázás, ritkán hányinger. Először egy hasi ultrahang után az orvosa azt mondta, hogy panaszait egy megnagyobbodott lágyéksérv okozza. Tavasszal megműtötték, de az állapota továbbra sem javult.
Ezután volt gyomor- és vastagbéltükrözésen, ahol nem találtak semmi elváltozást. Majd kapott orvosi beutalót hasi CT-vizsgálatra, ahol az eredmények szintén negatívak lett.
Édesanyám 79 éves, és a betegség kezdete óta leadott már 15 kg-ot. Gyakran fája a hasa és étvágytalanságra panaszkodva szinte alig eszik. Az orvosa szerint, időskori érszűkület okozza a panaszokat, erre már második hónapja gyógyszert is szed (Nitromint tabletta), viszont az állapota továbbra sem javul.
Végső elkeseredésemben írok most Önnek. Mit tudok tenni ezután? Hová lehet még esetleg fordulni? Milyen betegség állhat a háttérben?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel!

| depresszió, étvágytalanság
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Idős korban gyakran fel nem ismert depresszió okozza az étvágytalanságot, fogyást. Az egyedüllét, az elszigeteltség, a haszontalanság érzése, a tétlenség azok a tényezők, amik ezt kiválthatják akkor is, ha anatómiai elváltozást a kivizsgálás nem igazol.

Kapcsolódó cikkek a Depresszió és mánia rovatban olvashatók.

2010-09-23 15:55:03
| depresszió, étvágytalanság

Web Design & Development Prowebshop