Gyomorsav

Kérdés:  Édesanyám évek óta köhög, krákog. Már több vizsgálaton van túl. Fül-orr-gégész és belgyógyász is azt állapította meg, hogy a sok gyomorsav marja a nyelőcsövet, ez okozza a sok köhögést, mivel a fül-orr gégész szervi bajt nem talált. A vérképe is jó.
Érdeklődni szeretnék, hogy mi az, amit ne egyen, mert fokozza a gyomorsavat, illetve mit egyen, vagy mit ehet?
Jelenleg az Apo-Famotidin 40 mg tablettát szedi este egyszer. Ebből nem lehetne kétszer egyet? Vagy esetleg megpróbálnánk más gyógyszert is, mert még mindig nagyon köhög. Acida és Pontoloc Control 20 mg nevű gyógyszerekről is hallottunk. Azok nem lennének hatékonyabbak, mert borzasztó ez az állandó krákogás. Azt is olvastam, hogy lehet lúgosítani a szervezetet, de hogyan milyen ételekkel? Nagyon szereti a teát, de most azt se meri inni.
Kérem mihamarabbi válaszát!
Köszönjük!

| diéta
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  Az étrendben a főétkezések mellé tízórai, uzsonna beiktatása is fontos joghurt, egy-két korpás keksz, gyümölcs, kompót, puding formájában. A fő étkezések mennyisége ne legyen túl bőséges, mert a túl sok étel emeli a savtermelést. Az ételek közül a kávé, tea, csokoládé, édességek, a citrusfélék, a paradicsomos, valamint a túl zsíros ételek kerülendők elsősorban. Jól meg kell rágni az ételt a könnyebb emészthetőség kedvéért.
A szénsavas, citromos, narancsos üdítőket célszerű kerülni. Étkezés után 2-3 órával ne feküdjön le, akinek refluxa van.
Bizonyos gyógyszerek, különösen egyes fájdalomcsillapítók és a mozgásszervi betegségben használatosak (ún. nonszteroidok) is növelik a savképződést. Az életmódbeli változtatások sokszor többet javítanak a panaszokon, mint a gyógyszerek.
A savkötők és savtermelést gátlók széles választéka áll rendelkezésre, így általában meg lehet találni a leghatékonyabbat mindenkinek. Ha nem használ az egyik gyógyszercsoport, háziorvosuk ír fel másik típusút.
Mellkasröntgen és pulmonológiai vizsgálatot még érdemes lenne végeztetni.

Kapcsolódó cikkek a Diéta betegségekben rovatban olvashatók.

2010-10-03 23:54:27
| diéta

Web Design & Development Prowebshop