Cukorbetegség - Victoza

Kérdés:  10 éve vagyok tablettás cukorbeteg. Évek óta a HGA1C értéke 6,8-7,5 között mozgott. Mozgással és diétával tudom szabályozni, kivéve az éhgyomri méréseket, amik 8-10 között van (vérvételkor mindig az éhezés hatására emelkedik).
57 éves nő vagyok, 160 cm és 86 kg. Új orvoshoz kerültem, aki azonnal inzulinra akart állítani. Kipróbáltuk a Janumet gyógyszert (korábban Diaprel MR és 850 gr-os Metfogammát szedtem). Az értékeim javultak, a HGA1C 7,2 lett. A napközbeni mérések 6,5-9 közöttiek, ennek ellenére továbbra is inzulinra akart beállítani, végül megegyeztünk a VICTÓZA injekcióban. Pár napja szúrom a Victozát, nagyon rossz a közérzetem, sokat hányok.
Folytassam? A kövérségem miatt nem szeretném az inzulint. Szövődményeim még nincsenek. Várom válaszát, hogy valóban az inzulin lesz a megoldás? Milyen információi vannak a Victózáról?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

| diabétesz
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(szeptemberi)   InforMed

Válasz:  A Victoza hatásában a Janumet tbl. egyik hatóanyagához hasonló módon az inzulin elválasztást fokozza. Leírják a hányingert, hányást okozó mellékhatását, emiatt nem mindenki tudja alkalmazni. Megoldást a súlycsökkentés jelentené, ami a saját inzulin működését tudná javítani. A reggeli magas értékek miatt inzulinkezelésnél az esti egyszeri bázis megfelelő lehet.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-10-04 00:16:16
| diabétesz
+ További hírek
hirdetés