Vashiány, B12-hiány - Összefügghet?

Kérdés:  4 hónapja derült ki, hogy B12-hiányos vérszegénységem van, pótlást kaptam, eddig nem lett ellenőrizve, most kérte a háziorvos - valamiért nem csinálták meg.
Ezt csak szakorvos kérheti? A vasam a vérképben mindössze 2.5 mmol/l volt. Összefügghet ez a B12-hiánnyal? Bár 5 éve már volt vashiányos vérszegénységem is. Felszívódik a vas rendesen tablettából is, ha a B12 nem? Jobb, ha injekcióban kérem?
Sajnos a B12-hiány és a cukorbetegség együttesen neuropátiát okozott a lábamban, mely a B12 injekciók hatására először javult, most azonban újra romlani kezdett. Thiogammát is szedek. Ha rendeződik a cukrom, várhatok javulást (most fogok pumpát kapni)?
Köszönöm válaszát!

| B12, vitaminhiány
| Boncz, Á; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(októberi)   InforMed

Válasz:  Vashiányos vérszegénység a nőknél gyakori a menstruáció miatt. B12 hiánnyal ritkán kombinálódik. A vas felszívódása alacsony, de kellő dózisú vastabletta általában egy hónap alatt javítja az értéket. Ha nem, érdemes vénásan pótolni.
Javasolt nőgyógyászati vizsgálat esetleges mióma felderítésére, valamint széklet- és vérvizsgálat gyomor-bélrendszerei vérezgetés kizárására. A B12 szint vizsgálat sok helyen szakorvosi beutalóhoz kötött, vsz. ezért nem végezték el a háziorvos beutalójával.

Kapcsolódó cikkek a Vitaminok, ásványi anyagok rovatban olvashatók.

2010-10-23 00:03:03
| B12, vitaminhiány
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop