Diabéteszesen szeretnék gyereket

Kérdés:  29 éves vagyok, 3 éves korom óta inzulinos cukorbeteg. Szedek Atoris koleszterincsökkentőt, Letroxot az alulműködő pajzsmirigyemre, Coviogal szívritmus szabályzót.
Lehet így gyereket vállalni? Ha igen, hogyan fogom ezeket szedni a terhesség alatt? Nem lesz baja a babának?
Köszönöm a választ!

| terhesség, cukorbetegség
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(októberi)   InforMed

Válasz:  Ma már megfelelő gondozási feltételek mellett a cukorbeteg nők gyermekvállalási esélyei csak kismértékben térnek el az egészségesekétől, a magzati károsodás esélye is jelentősen csökkent szoros vércukorkontroll mellett.
Még teherbeesés előtt fel kell keresnie egy olyan gondozót, ahol terhesekkel is magas szinten foglalkoznak. Részletesen át kell vizsgálni a szövődmények (szem, vese, idegrendszer) tekintetében, valamint a vércukor értékét - ha kell, napi 4-5 inzulinadással - csökkenteni úgy, hogy a HbA1C értéke 6,5% körül legyen.
Gyógyszerváltás is szükséges, az Ön által szedettek közül terhességben több nem ajánlott. Ha minden rendben, vállalható a terhesség, ha fokozott a kockázat, ezek alapján kiderül.
Sok sikert!

Kapcsolódó cikkek a Terhesség - rizikófaktorok rovatban olvashatók.

2010-10-28 23:31:44
| terhesség, cukorbetegség

Szex a terhesség alatt

Vannak nők, akiknek a szex az utolsó, ami eszükbe jut, amikor babát várnak, mert hányingerük van, fáradtak. Mások mintha ekkor teljesednének ki.


Miért híznak meg sokan szülés után?

Bár sokan magát a terhességet okolják a nők szülés utáni testsúlygyarapodásáért, sőt elhízásáért is, a Michigan-i Egyetem kutatóinak tanulmány szerint a fő ok valószínűleg a gyermekneveléssel járó életforma és az életkor.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Vizsgálatok babaváráskor - orvoshoz mikor, miért?

A leendő anyuka és a baba egészsége érdekében is célszerű bizonyos orvosi vizsgálatokon részt venni. Ennek - ajánlott - menetrendjét osztjuk meg Olvasóinkkal…


Urológiai panaszok terhességben

A veséket és a húgyutakat érintő változások terhesség alatt normálisak. A terhesség alatt észlelhető átmeneti urológiai elváltozások oka egyszerűen a magzat "térfoglalása".


Web Design & Development Prowebshop