Inzulin-rezisztencia

Kérdés:  Terheléses cukor-inzulin laborvizsgálatra küldött a nőgyógyászom. Eredmény 120 perc után még mindig 237 egység inzulin volt, 9-es feletti cukorértékkel. Ebből gondolom, hogy rezisztens vagyok az inzulinra.
Sajnos a BMI-m is 33. Eddig 15 évig ülőmunkát végeztem, hogy a keresett pénzből legyen végre rendes lakásunk, ahová gyerek is jöhet. Most már van lakás, szeretnénk gyereket, de lehet, hogy az egészségem már nincs meg hozzá? (Ráadásul genetikai véralvadási zavarom is van - Leiden mutáció.)
Kedves doktornő, mi a teendő?

| diabétesz, inzulin rezisztencia
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  Az a tapasztalatom, hogy nem reménytelen a helyzet. Az inzulin-rezisztencia a súlytöbbletből adódik, ugyanis a zsírsejtek termelnek olyan hormonokat, amelyek az inzulin hatását rontják, és kompenzációképpen nő meg az inzulin mennyisége.
Ebből az is következik, hogy a súlyfelesleg megszűnésével az inzulin hatása is visszaáll.
Tehát: szigorúan számolt (érdemes dietetikussal konzultálni) napi 1200 kalóriafogyasztás, öt részre elosztva (reggeli, vacsora 300-300, ebéd 400, tízórai, uzsonna 100-100 kalória).
Emellé rendszeres, tempós gyaloglás szükséges: ha olyanok a körülményei, járjon gyalog munkába, ne használjon liftet, mozgólépcsőt. Ha ez nem megoldható, bármilyen mozgásforma megfelel, ami legalább 35-40 percig tart és megemeli a pulzusszámát.
Ezzel a módszerrel - tapasztalatból mondom - heti 0,5 - 1 kg-ot, egy hónap alatt 2-4, 3 hónap alatt 6-10-12 kg-t lehet fogyni. A kitartás nagyon fontos!
Ekkor érdemes megismételni a laborvizsgálatot. Ha jók az eredmények, lehet próbálkozni a babával.
Egy dolog még fontos: a Leiden mutáció a magzat beágyazódási esélyeit rontja, emiatt érdemes konzultálnia nőgyógyásszal - hematológussal.
Sok sikert!

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-11-18 23:03:09
| diabétesz, inzulin rezisztencia

Web Design & Development Prowebshop