Cukorbetegség - Gyógyszercsere kérdése

Kérdés:  4 évvel ezelőtt egy szívinfarktuson estem át. Cukorbeteg lettem azóta. Minden rendben van, csupán egy gyógyszercsere lenne a kérdésem.
A cukorra eddig Meforal 500-at szedtem. Mivel a közelmúltban nem kaptam egyiket sem, Metfogamma 850-at kaptam helyette a gyógyszertárban. A háziorvosom szerint nem okoz gondot. Viszont egy gyógyszerészismerősöm szerint, egyáltalán nem kellene felcserélni a gyógyszereket.
Lehet szedni a Metfogamma 850-es típust, vagy sem?
Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm!

| diabétesz, gyógyszer
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(decemberi)   InforMed

Válasz:  Elvileg a hatóanyaguk ugyanaz, különbség a gyártástechnológiában, vivőanyagokban lehet.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-12-09 19:37:58
| diabétesz, gyógyszer

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Web Design & Development Prowebshop