Étkezés után adható az inzulin?

Kérdés:  Kedves Doktornő! Én egy 27 éves fiatalembernek mondhatom magam. Egy rövid kérdéssel fordulnék Önhöz. Az éhgyomri cukrom 5,5-5,7-es értékeket mutat rendszeresen, étkezés után 8-9-10-es értékeket hoz a vércukormérőm.
Mivel tudom, hogy 1 egységnyi inzulin kb. 3 egységnyi cukrot visz le az értékből, nem e csinálhatnám úgy, hogy eszek amennyit, és ami jól esik, és az étkezés után adnám be az inzulint, akkora mennyiségben, amennyi éppen aktuálisan szükséges? Tehát mondjuk a cukrom egy étkezés után felszalad 10-re, akkor beadnék magamnak 2 egységnyi inzulint. Ez így működhet?
Köszönöm előre is választ!

| diabétesz, inzulin
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  Kedves Kérdező! Jelenleg kétféle hatástartamú inzulin adható az étkezésekhez. Az ún. humán inzulinok hatásgörbéje olyan, hogy beadás után fél órával kezdenek hatni, hatásmaximumuk 1-3 óra között van, és összességében 6 óra hosszat hatnak. Ez azt jelenti, hogyha ezt az inzulint adja be étkezés után, akkor a fentieket figyelembe véve étkezés után még nem lesz elegendő inzulinhatás, viszont lesz olyan időpont, amikor hypoglikémiára számíthat.
Az ún. analóg inzulinoknál más a helyzet. Itt a hatáskezdet beadás után 10-20 perccel kezdődik, maximumuk 1-2 óra és összességében 3-4 óra alatt lebomlanak. Ezeket célszerű a tervezett étkezés szénhidráttartalmának megfelelő mennyiségben az étkezés kezdetén beadni, mert így fog a csúcshatása az étkezés okozta vércukorcsúccsal egybeesni. Étkezés megkezdése után akkor javasolt az adásuk, ha étkezés előtt alacsony (4-5 közötti) a vércukorérték.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-12-16 23:37:46
| diabétesz, inzulin
+ További hírek
hirdetés