Valóban depresszió?

Kérdés:  Férjem (47 éves, 168 cm, 90 kg nem iszik alkoholt, nem dohányzik) 2 éve mellkasi szúrás, fejfájás, magas vérnyomás, légszomj miatt kezdett el járni belgyógyász szakorvoshoz. Azt mondták, pánikbetegség, depresszió. Kapott is rá antidepresszánsokat. Ezek időlegesen (1-2 hónap) enyhítették tüneteit, de mindig visszatértek, ekkor más gyógyszert írtak fel neki.
2 év után végre elküldték egy kivizsgálás-sorozatra: EKG, nyaki röntgen, neurológia negatív, de a vérképe engem megijesztett: Gamma Gt 179 U/l a 11-55 helyett, vércukor 8,9 mmol/l a 4,1-5,9 helyett, koleszterin 6,8 mmol/l a 2,8-5 helyett, triglicerid 6,14 mmol/l er. Lip. Savó a 0,7-1,9 helyett, vizeletben protein található 30 mg/dl.
Az orvos azt mondta, ez a stressztől van, újabb adag Citoplant és Miangint írt fel. Nem értem miért nem küldték további vizsgálatra a vérkép miatt, hiszen férjem édesanyja 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett, emitt is halt meg 66 évesen, illetve férjem hasi tájékon eléggé elhízott, még csak fogyókúrát sem ajánlottak neki.
Válaszát előre is köszönöm!

| diabétesz, depresszió
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2010 ;15(novemberi)   InforMed

Válasz:  Ezek az értékek valóban nem megnyugtatóak, és bár társulhatnak depresszióval, de nem annak következményei.
Mivel korábban nem volt ismert a cukorbetegség, célszerű diabetes-gondozóhoz fordulniuk a kezdőterápia beállítására. Több olyan újabb gyógyszer létezik, amelyek a cukorbetegség kezdetén adandók, felírásukhoz azonban javaslat szükséges.
Természetesen a kezelés alapja az okosan összeállított és következetesen betartott diéta, amihez dietetikus nyújt segítséget.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2010-12-16 23:37:47
| diabétesz, depresszió

Web Design & Development Prowebshop