Zsíros máj, puffadás, szélgörcs - Táplálkozás

Kérdés:  Az utóbbi időben nagyon puffadok (volt, hogy a hasam olyan volt, mint a hordó), székelés során (főleg az elején) sok gáz megy el. 3-4 hete van ez így. A székletem időnként darabos és sötét színű, néha (hetente 2-3 alkalommal) ingerem van, de hiába ülök WC-re.
1,5 hónapja fájdalmat éreztem a bal lábam alsó részén a bokám és a térdem között hosszan belenyilallt, mintha egy ér fájt volna a lábamba. Mivel már korábban volt olyan, hogy az alhasamnál (főleg a reggeli székletürítés előtt, ha az átlagosnál több volt a széklet), a húgyhólyag környékén nagyon erős szúró érzés volt, ami korábban nem történt meg. Emiatt december közepén voltam hasi ultrahangon, de csak azt mondták, hogy elzsírosodott a májam és hogy sok a bélgáz. Mást nem láttak.
A vérvételem eredménye az alábbiak alapján mutatott eltérést: GPT/ALAT 59 U/1 (Norm: ffi-50) NEUT 49,6% (Norm: 50-70) Mono 9,1% (Norm: 2-8). A többi mutató rendben volt.
Még az is probléma, hogy fél éve állandóan ízületi gyulladás van a bal kezem gyűrűs ujján, nehezen tudom behajlítani vagy kinyújtani. Ezért került sor a decemberi vérvételre. Továbbra is zavar a puffadás. Egyébként 49 éves, 170 cm magas és 86 kg súlyú férfi vagyok. Étvágyam van, de most próbálok egy kicsit több rostos ételt (zöldséget) fogyasztani és kevesebb húst és kenyeret enni.
Mit tanácsol?

| zsírmáj, diéta
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(januári)   InforMed

Válasz:  A máj elzsírosodása egyrészt rendszeres alkoholfogyasztástól, másrészt a szervezet egészének zsírtartalmától függ. A GPT értéke is emiatt emelkedett.
Az étrendben a zsírok és az egyszerű szénhidrátok (cukros termékek, fehér lisztből készült kenyér, péksütemény, tészta) mennyiségének csökkentése ajánlott. Emellett rendszeres, dinamikus testmozgás segít a zsírraktárak kiürítésében és a mozgás a bélműködésre is jótékony hatású.
Ha hirtelen vált nagyobb mennyiségű rostfogyasztásra, ez átmenetileg fokozhatja a puffadást, ugyanis a rostok a vastagbélben baktériumok segítségével bomlanak és gáz képződik. A rost mennyiséget fokozatosan emelje, ezzel és a súlycsökkenéssel panaszai várhatóan meg fognak szűnni.

Kapcsolódó cikkek a Májzsugorodás rovatban olvashatók.

2011-02-08 23:04:42
| zsírmáj, diéta
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop