Bélproblémák

Kérdés:  23 éves lány vagyok. 1 hete eléggé kellemetlen tüneteim vannak: nagyon fel vagyok puffadva, ez főleg reggel és késő este jelentkezik. Morognak a beleim, nagyon rossz a közérzetem. Mikor reggel felkelek, ez az első, amit érzek, nagyon fel van fújódva a hasam, és hallom a morgásokat. Ez a reggeli után általában meg szokott szűnni. Napközben nincs is baj, de este újra elkezdődik.
Ősszel is volt egy ilyen problémám, elég hosszú ideig tartott, mert először a fogamzásgátló tablettára gyanakodtam. Ugyanis ha azt este bevettem, akkor 1,5 óra múlva ugyanezek a tünetek jöttek elő. Azt abbahagytam emiatt, másikat írtak fel nekem, de a tünetek nem múltak el, és nem is mérséklődtek. Eléggé kétségbeestem, hogy akkor valami nagy baj lehet.
Próbáltam utánanézni, hogy mégis mi okozhatja ezt? Mindenhol azt olvastam, hogy IBS-nél vannak ilyen jellegű dolgok. Elkezdtem probiotikumot szedni (Protexint vettem) és egyre jobban javult a helyzet, majd teljesen el is múlt ez a dolog.
Ha néha éreztem, hogy nem valami jó az emésztésem, akkor is használtam pár napig és minden megint rendben volt. Viszont a fogamzásgátlót nem mertem soha éhgyomorra bevenni, mert akkor megint rosszul éreztem magam. És sajnos ez az egész múlt pénteken újra előjött.
Ettem kínai kaját és rá pár órára már nagyon rosszul voltam, 2 napig szenvedtem (hányás, hasmenés, rossz közérzet), és azóta jobban vagyok, de ezek a tünetek fennállnak és nagyon zavarnak. Elkezdtem szedni megint a probiotikumot, hátha ez segít, de nagyon félek, hogy ez valami komoly dolog! Ön mit ajánl?
Előre is köszönöm a válaszát!

| Gastritis, gyomorhurut, gyomorrontás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(februári)   InforMed

Válasz:  Azt javaslom, szedje a probiotikumot, ha ez segít. A kínai ételtől valószínű gyomorrontást kapott, ez aktuálisan jelentkező és nyom nélkül gyógyuló betegség. Egyéb tünetei - amennyiben nem okoznak súlycsökkenést, rendszeres hányingert, hányást, hasmenést - valószínű nem súlyosak.
Ha megnyugtatja, gasztroenterológust keressen fel!

Kapcsolódó cikkek a Gyomorhurut rovatban olvashatók.

2011-03-03 21:43:00
| gastritis, gyomorhurut, gyomorrontás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop