Cukorbetegség - Gyógyszerváltás

Kérdés:  2-es számú cukorbetegségünkre eddig Glucobene 3,5-öt szedtünk (feleségem is, és én is). Állítólag ez a gyógyszer megszűnt, és helyette Glicklada 30 mg-ot írtak. A betegtájékoztatón annyi elrémisztő mellékhatást írtak, hogy nem merjük szedni.
Valóban megszűnt a Glucobene, ami eddig jól bevált? Ha igen, akkor van valami más a Gliclada helyett? Feleségem asztmás, érszűkülete van, magas vérnyomása van, ami jelenleg normális a gyógyszerek segítségével. Nekem agyinfarktusom volt.
Tisztelettel várom szíves válaszát!

| diabétesz, gyógyszer
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(februári)   InforMed

Válasz:  A Glucobene lassan teljesen kiszorul a forgalomból, ma már elavult gyógyszernek számít. Több és kedvezőtlenebb mellékhatása van, mint a Glikladának. Valószínűnek tartom, hogy az új iránti bizalmatlanság okozza, hogy nem merik szedni. Tapasztalataim szerint mellékhatás miatt ezt a típusú gyógyszert nagyon ritkán kell abbahagyni.
Ma már többféle gyógyszer közül lehet választani, amikor cukorbetegséget kezelünk. A választást több dolog befolyásolja: milyen régóta ismert a cukorbetegség, milyenek a vércukor és a HbA1C értékek, van-e a vizeletben cukor, keton, milyen magas az étkezés után 90 perccel mért vércukor érték, van-e túlsúlya, elhízása a betegnek, milyenek a veseműködési értékei, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Mivel ezt eldönteni csak személyes kapcsolat alapján lehet, kétség esetén forduljanak diabetológushoz!

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2011-03-19 19:29:12
| diabétesz, gyógyszer

A WHO világszerte megkezdte a koronavírus ellen esetleg alkalmazható gyógyszerek vizsgálatát

A COVID-19 fertőzés ellen még nincs vakcina, de a járvány miatt már meglevő gyógyszerekkel végeznek világszerte klinikai kísérleteket.


Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.


Három-négy hónap, míre a koronavírus vakcinát embereken tesztelhetik.

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban, és közülük a legígéretesebbet valószínűleg három-négy hónapon belül embereken is tesztelni fogják - közölte szerda este a (WHO) vezető kutatója.


WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.


Web Design & Development Prowebshop