Liszt - Melyik a jobb?

Kérdés:  50 éves nő vagyok, magas vérnyomás, enyhe szívelégtelenség, és 2-es típusú diabétesz betegségekkel, valamint a koleszterin és vérzsír értékeim is kissé magasabbak, és van némi súlyfeleslegem.
Amikor kiderült a diabétesz, elkezdtem diétázni, betartva a napi 160 mg szénhidrátot. A koleszterin miatt zsírszegény diétát is tartottam, és sikerült is fogynom néhány hónap alatt 10 kilót. Sajnos ez a folyamat megállt, pedig jó lenne még pár kilót leadni, és a kérdésem is ehhez kapcsolódik.
Karácsonyra vettem magamnak egy kenyérsütőt, azzal a céllal, hogy egészséges, könnyen emészthető, és lassabban felszívódó szénhidrát tartalmú kenyerem legyen. Több helyen is utána olvastam, de nem egyértelmű nekem, hogy melyik liszt felel meg jobban ezeknek az elvárásoknak, rozsos, korpás, tönköly, teljes kiőrlésű?
Kedves Doktornő, tudna ebben segíteni nekem? Hogyan tudnám újra beindítani a fogyást? Mozogni eddig is mozogtam (szobakerékpárral), de kardiológusom szerint a szívverésem ne menjen 110 fölé, és sajnos nem is igazán bírnám, hamar elfáradok, így viszont nem mennek le a kilók (165 cm, 78 kg vagyok).
Köszönöm a válaszát!

| diéta, kímélő étrend, rosttartalom
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(márciusi)   InforMed

Válasz:  Először is gratulálok a fogyáshoz! A 10 kg igazán szép teljesítmény és ez már a vércukor- és vérzsír-értékein biztosan meglátszik.
Ami a kenyereket illeti: bármelyik az Ön által felsoroltak közül megfelel annak a célnak, hogy rost tartalmánál fogva a szénhidrát felszívódást elhúzódóvá tegye, így a vércukor emelkedés nem lesz olyan magas, mint a fehér kenyér esetén.
A súlycsökkentésnél most érkezett el egy egyensúlyi állapothoz. Legyen türelmes, most ezen a szinten "pihen" a súlya akár pár hónapig is. Figyeljen az étkezésre és a mozgásra továbbra is! Ha folytatja az egészséges életmódot, a testmozgás idejének fokozatos emelésével újra beindul a fogyás.

Kapcsolódó cikkek a Diéta betegségekben rovatban olvashatók.

2011-04-05 14:56:23
| diéta, kímélő étrend, rosttartalom

Web Design & Development Prowebshop