Hasmenés

Kérdés:  47 éves nő vagyok, túlsúlyos, kétszer szültem, 1 éve klimaxolok, nincs vérzésem. Inkább híztam az elmúlt 4 hónapban (4 kg-ot). Mivel belső aranyereim vannak 8 éve (gyűrűzés 3x volt), így esténként 1 dl Hunyadi vizet iszom, hogy ne legyen kemény a székletem, mert ha néha kissé keményebb volt, akkor székelés után enyhe rózsaszínű vérzés volt. (Tehát évek óta lágy székletem van reggelente.)
Az aranyerektől a keményebb székletben hosszanti irányban kis mélyedés volt. Erre is azt mondta proktológusom, hogy az aranyér csinál ilyen lenyomatot. Pedig már megijedtem, hogy elvékonyodik a székletem és biztos daganat okozza. Szorulásom 3-4 havonta egyszer ha van, de másnap már kell mennem WC-re.
Most több hete hasmenésem van. Bármit eszem, vagy iszom 2-5 óra múlva néha hascsikarás jelenlétében kijön. Nem vizes, inkább emésztett a híg széklet. Ha este 7-8 tájt vacsorázom, az reggel 7 tájt nagyon lágy széklet formájában távozik. A napközbeni étkezések után 2-5 óra múlva ugyanez történik. A gyomor tájékán néha feszülést érzek.
Barátnőm szerint, ételallergiás lettem. Azt mondja, hogy glutén- vagy lisztérzékeny lehetek. Esetleg bélgyulladás okozza. Ő nem orvos, csak nyitott szemmel jár a világban.
Várom válaszát és előre is nagyon köszönöm!

| lisztérzékenység, hasmenés, székelési panaszok
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(márciusi)   InforMed

Válasz:  Igen, ezek a lehetőségek bármely életkorban felmerülnek. A lisztérzékenységnek (ami egyenlő a glutén-érzékenységgel, ez ugyanis a lisztnek az allergiát okozó összetevője) van speciális labor tünete is: tTG vagy EMA elleni antitestek, melyek megemelkednek. Ezen kívül tükrözéssel lehet diagnosztizálni.
Forduljon gasztroenterológushoz!

Kapcsolódó cikkek a Felszívódási zavarok (laktóz-, lisztérzékenység, B12) és a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2011-04-13 23:20:17
| lisztérzékenység, hasmenés, székelési panaszok
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop