Rejtett cukorbetegség?

Kérdés:  41 éves férfi vagyok, nem dohányzom, alkoholt ritkán iszom és egyébként egészséges környezetben élek. 2 éve rohamosan kezdett romlani az egészségem, először urológiai problémákkal kezeltek- aztán kiderült, hogy fölöslegesen, emésztési zavaraim és önértékelési problémaim lettek, így a háziorvos ideggyógyászhoz küldött.
1 éve szedek különböző nyugtatókat (most már csak Valerianat), vérnyomásom túlzottan alacsony 100/65 - ennek tulajdonítják fáradékonyságomat, ingerlékenységemet. A szexuális érdeklődésemet is elvesztettem utóbbi 1 évben, ezt is a depressziónak tulajdonítják a szűkebb környezetemben.
Mivel a vércukorszintemet soha nem vizsgálták külön (csak az általános vérvizsgálatoknál, amikor nem volt magas), arra gondolok, hogy nem lehet 2-es típusú cukorbetegségem, ami ugyebár okozhat idegrendszeri, urológiai és emésztési problémákat is? A családtagjaim azt mondják, ne képzelődjek, mert vékony testalkattal (185 magas, 82 kg) és alacsony vérnyomással nem lehet inzulinhiányom - igaz, ez? Létezik valamilyen vizsgálat, ami eloszlatná kételyeimet, és amiért nem néz hipochondernek a háziorvosom, amennyiben kérem a vizsgálatot?
Válaszát előre is köszönöm!

| diabétesz, elhízás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Ha több alkalommal éhgyomorra történt laborvizsgálat normális vércukorszintet mutat, akkor a cukorbetegség nem valószínű.
Elhízottaknál azonban előfordul, hogy vércukor terhelés során a két órás érték mégis emelkedett. Ha gyanú van a cukorbetegségre, ezzel lehet eldönteni.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2011-04-13 23:44:14
| diabétesz, elhízás

Web Design & Development Prowebshop