Emésztési gondok

Kérdés:  Sok helyen olvasom, hogy a szorulás hasmenés váltakozása bajt jelent. Szinte mindig szorulásom van, de néha (2-3 hetente) 1-2-szer megy a hasam is. Persze lehet, valamilyen étel hajt meg, de nagyon félek, hogy baj van.
Ilyen jellegű váltakozás lenne az, amiről írnak? Vagy az másféle? Sokszor olyan, mintha nem is WC-ném ki magam rendesen, és mintha le lenne lassulva a bélmozgásom, nehezen jön, aminek jönnie kell.
A székletem többnyire sárgás színű. Kevés folyadékot iszom, és túlsúlyom is van.
Milyen kivizsgálást javasolna? Az otthoni vastagbélrák szűrő teszt, amit gyógyszertárban lehet kapni megbízható? Aranyerem van a szülésem óta, emiatt lehet téves eredmény? Ilyen esetben ne végezzem el?
Köszönettel és tisztelettel!

| szorulás, hasmenés
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(júniusi)   InforMed

Válasz:  A széklet összetétele az elfogyasztott tápláléktól, a fogyasztott folyadék mennyiségétől, a bélmozgás a fizikai aktivitástól (gyaloglás, kerékpározás, sport) függ. Befolyásolja még a lelki állapot is: van, aki szorulással, van, aki hasmenéssel reagál a stresszre.
Betegségre akkor utalnak a tünetek, ha hosszasabban fennáll a széklet mennyiségének, minőségének, színének változása, fogyással, hányingerrel, hányással jár.
Ilyenkor kivizsgálás ajánlott.
A patikában kapható széklet vérteszt szűrésre alkalmas. Bármely szakasz vérzését (az aranyereset is) kimutatja.

Kapcsolódó cikkek az Emésztési zavarok rovatban olvashatók.

2011-06-20 23:34:25
| szorulás, hasmenés
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop