Krónikus hasmenés

Kérdés:  A párom problémája miatt szeretnék tanácsot kérni Öntől, mert nagyon aggaszt az állapota.
Sajnos hosszú évek óta fennáll a problémája, nevezetesen, hogy szinte minden étkezés után hasmenése van, előfordul, hogy naponta többször is. Harmincas évei közepén jár, egészségesen táplálkozik, nem dohányzik, alkoholt csak kis mennyiségben és kizárólag alkalmanként fogyaszt, nem kávézik, rendszeresen sportol.
Próbáltam rávenni, hogy menjen el belgyógyász-gasztroenterológus szakorvoshoz, mert nem lehet széntablettán élni, és ki kell deríteni a régóta meglévő probléma okát, de úgy tűnik, engem jobban aggaszt a dolog, mint őt.
Ön szerint, lehetséges, hogy valamilyen allergia, érzékenység van a háttérben? Talán az ön válasza adhat egy plusz lökést, hogy végre kivizsgáltassa magát.
Előre is nagyon köszönöm!

| hasmenés, székelési panaszok
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(júniusi)   InforMed

Válasz:  Krónikus hasmenés miatt általában akkor nem fordulnak orvoshoz, ha egyébként a közérzetet, terhelhetőséget nem befolyásolja, nem jár súlycsökkenéssel és egyéb kellemetlen tünetekkel. Ilyenkor beszélünk az ún., irritábilis bél szindrómáról, amelynek hátterében a részletes kivizsgálás sem mutat kóros elváltozást. Ezt a bélműködés szabályozási zavarának tartják.
Ha a hasmenés fogyással, hányingerrel, hányással, vérszegénységgel, gyengeséggel jár, több kórkép is lehet a háttérben (liszt- vagy tejcukor-érzékenység, krónikus bélgyulladás), ilyenkor a kivizsgálás feltétlenül fontos.

Kapcsolódó cikkek a Hasmenés, székrekedés rovatban olvashatók.

2011-07-01 14:35:30
| hasmenés, székelési panaszok
data-full-width-responsive="true">

Web Design & Development Prowebshop