Jobb bordaív alatti fájdalom - Nem epekő

Kérdés:  46 éves nő vagyok, 162 cm, 75 kg, két gyereket szültem. Semmiféle gyógyszert nem szedek. 23 éves koromban volt egy mellplasztikai műtétem: a jobb mellemet kellett orvosi okokból (is) kisebbre venni, a bal mellemet csak szépre formázták. A jobb oldalamon a bordák nem olyan szépen boltozottak, mint a baloldalon, kissé laposabbak.
6 éve jelentkezett először a fájdalom a jobb bordaívem alatt, ami azóta váltakozó formában, de fennáll. Olykor csak tompa, tűrhető, de néha nagyon intenzív, éles, görcsös fájdalom formájában. 40 éves korom tájékán hátra sugárzott kb. 4-5 percenként a jobb lapocka irányába, mintha áramütésszerű érzetek lettek volna (a könyökünk beütésénél van hasonló érzet).
3 éve a jobb bordaívem alatt éles, hirtelen, váratlanul érkező fájdalom jelentkezett. Éjszaka ijedten riadtam fel, mintha tőrt döftek volna belém. Máskor is jött ez a fájdalom, sokszor szétömlő forróságérzet is kísérte a jobb oldalon az alsó borda tájékán. Majd nappal is, de ekkor már a jobb lapockám felé sugárzott, mintha egy forró vas ütött volna át, állandósult a fájdalom.
A háziorvosom epekőre gyanakodott, de az ultrahang semmit sem mutatott ki. Két orvos is ultrahangozott. Étellel nem függ össze a jelentkezése.
Az elmúlt hónapokban a következő történik a jobb bordaívem alatt, mögött: rezeg, mintha egy rezgő mobiltelefon lenne a bordáim mögött, dobog, mintha ott lenen a szívem, mint amikor a szív kissé nagyobbat üt, rugdos, hasonló érzés, mint amikor a magzat rugdosott, ezek a rúgásszerű érzetek olykor olyan erősek, hogy kívül a bőrömön is látszik. Ha előrehajolok cipőt bekötni, harisnyát felhúzni, akkor hihetetlen erős fájdalom jelentkezik, amit csak hirtelen a hát hátrarántással, erős homorítással tudok csak valahogy helyrehozni, ilyenkor, mintha egy gombóc nagyságú valami keresné a helyét, tükörben látni, ahogy nyomul, majd megnyugszik, és akkor a bordáimra belülről fájdalmasan nehezedő nyomás is megszűnik.
Ezen kívül olykor erős szúrások érzékelhetőek. Mindig ugyanarról a helyről. Minden homorú helyzet jó, tehát, ha előre feszítem a mellkasomat, akkor tűrhető, minden ellenkező rossz: tehát előrehajlás. Ez a fájdalom diákkoromban is jelentkezett, annál a gyakorlatnál, amikor terpeszben ültem a talajon, és előre kellett a karommal nyújtózni a földön, ilyenkor is éles fájdalom jött, hirtelen homorítással tudtam kirúgni a görcsöt.
Tegnap már a férjemmel való szexuális együttlét során is jelentkezett az erős görcs, nagy fájdalommal, háton fekvés közben.
Mi ez, ha nem epekő? Talán rekeszizomsérv? Jobb oldalon? Nem ételekkel, hanem úgy tűnik, inkább testhelyzetekkel van összefüggésben. Bár van egy állandó alapfájdalom a nap 24 órájában.
Köszönöm a válaszát!

| Neuralgia, fájdalom
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(augusztusi)   InforMed

Válasz:  A leírás alapján a bordaközti ideg ún. neuralgiás fájdalmára gondolok. A gerinc felől a bordák alsó széle mentén futnak a mellkast ellátó érző- és mozgató-idegek. Ezek izgalma - akár nyomás, testhelyzet, de spontán is - fájdalmat okoz.
Forduljon neurológushoz, aki ellátja Önt gyógyszerrel, ami enyhíti a panaszait.

Kapcsolódó cikkek az Ideggyulladás és a perifériás idegek egyéb betegsége rovatban olvashatók.

2011-08-12 23:19:06
| neuralgia, fájdalom
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop