Diabétesz - Tejtermékek fogyasztása

Kérdés:  Párom 2-es típusú diabéteszes beteg. Tejet, tejterméket/joghurt, tejföl, kefirt fogyaszt naponta nagyobb mennyiségben. Vércukra sajnos az utóbbi időben 12% alá nem megy le. Lehetséges, hogy a tejtermékek miatt?
Válaszát előre köszönöm!

| diéta, kímélő étrend, cukorbetegség, diabétesz
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(augusztusi)   InforMed

Válasz:  Az a tapasztalat, hogy a tej és tejtermék pontosan nem ismert módon a vártnál jobban emelik a vércukor szintet. Azt azonban nem gondolom, hogy ezt a magas értéket önmagában a tejtermék fogyasztása okozná. Az egyéb elfogyasztott szénhidrátféleségeknek (kenyér, péksütemény, tésztafélék, krumpli, rizs, a húsok bundája, szőlő, szilva, bab, borsó, lencse, üdítők, sör stb.) legalább olyan fontos szerepük van, mint a tejtermékeknek.
Azt tanácsolom, hogy egy hétig minden elfogyasztott ételt és italt írjanak fel egy füzetbe, majd ezzel keressék fel a területileg illetékes dietetikust a követendő étrend összeállításához.

Kapcsolódó cikkek a Diéta betegségekben rovatban olvashatók.

2011-09-12 04:24:50
| diéta, kímélő étrend, cukorbetegség, diabétesz
+ További hírek
hirdetés