Emelkedett koleszterinszint

Kérdés:  Hogyan tudnám csökkenteni a koleszterinszintem (6,6 mmol/l)? 43 éves, vékony testalkatú nő vagyok, ha tehetem, úszok, kerékpározok, kondizok. 1 évig szedtem egy gyógynövénykészítményt, csökkent is pár tizedet. Abbahagytam, most újra magasabb, még jobban. Nem szeretek bármilyen készítményeket szedni, a diéta segíthet?
Válaszát köszönöm!

| koleszterin, szívbetegség, agyvérzés, érszűkület
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2011 ;16(októberi)   InforMed

Válasz:  Szigorú koleszterin-diétával és rendszeres testmozgással kb. 20%-kal csökkenthető a koleszterin szintje, ami már csaknem normál értéket eredményez. Érdemes tudni, hogy a fogamzásgátló tabletták és a dohányzás is emeli a koleszterint.
A diétában az állati eredetű zsíros ételek: sertészsír, szalonna, tepertő, belsőségek, az állatok bőre, tojás sárgája, tejszín, vaj, ömlesztett sajtok kerülendők. A növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmaznak koleszterint, ezek bátran fogyaszthatók.
Érdemes évente laborvizsgálattal ellenőrizni a koleszterinszintet. Ha továbbra is magas, ha a családban volt szívinfarktus vagy agyvérzés, akkor a gyógyszeres kezelés megfontolandó.

Kapcsolódó cikkek a Koleszterin és más zsírok rovatban olvashatók.

2011-10-21 02:11:49
| koleszterin, szívbetegség, agyvérzés, érszűkület
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop