Kövér kiskamasz

Kérdés:  13 éves fiúunokám 175 cm magas és 90 kg. Én kövérnek tartom. Mozgáskoordinációs problémája is van. Neurológus megállapította, hogy a bal oldali agyfélteke fejlődése okozza, de MRI-vizsgálat nem történt.
Hetente legalább 3x fáj a feje, most panaszkodott arra is, hogy bal oldalon a tarkója fáj, és a fejtető. Most még tanulási zavar is jelentkezett.
Szeretnék segíteni neki. A kövérséggel kapcsolatban orvoshoz kell fordulni kivizsgálás céljából? Nem szeret mozogni, mert mindjárt elfárad. Diétázás, mozgás biztosan szükséges, de elkezdhetem én csak magamtól, vagy először egy kivizsgálást kellene csináltatni, hogy mi okozza a problémát, és hol kezdjük nála a segítséget?
Köszönöm válaszát és segítségét! Félek, hogy a probléma fokozódni fog, ha most nem segítünk neki.

| súlyfelesleg, elhízás, diéta, súlyfelesleg
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(márciusi)   InforMed

Válasz:  Nagyon jól látja, kedves nagymama, hogy valamit tenni kell a fiú súlya érdekében.
Mivel a mozgás nehezebbnek tűnik, az is elegendő, ha naponta gyalogolnak vele fél-háromnegyed órát. Vigyék el parkba, erdőbe, vízpartra, bárhová, ahová szívesen megy.
Az étrendjét pedig úgy kell megváltoztatni, hogy lehetőleg kalóriaszegény legyen. Ez azt jelenti, hogy kenyérből, tésztafélékből kevesebbet, húsokból lehetőleg ne rántva, hanem grillen, sütőben, sütőzacskóban elkészítve pulykát, halat, csirkét kapjon. Fogyasszon minden nap olyan gyümölcsöt, amit szívesen megeszik! Tévhit az, hogy ami \\"diétás\\", az ízetlen és ehetetlen. Fűszerekkel - nemcsak sóval - zöldfűszerekkel ízletessé lehet tenni még a zöldséges ételt is.
Kérjenek segítséget dietetikustól!
Az egészséges étrend alapelveit követve arra kell figyelni, hogy a kalória mennyiség a napi 2000-t ne haladja meg.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2012-03-11 03:57:35
| súlyfelesleg, elhízás, diéta
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop