Miért hízhatok?

Kérdés:  34 éves, négy gyermekes anyuka vagyok. Első terhességem előtt 65 kg volt a súlyom, húsz éves koromig. Ekkor megszültem első gyermekemet, akivel 13 kg-ot szedtem fel, majd szülés után 6 héttel 57 kg-ra fogytam le. Még két terhességem szinte ugyanazzal a súlygyarapodással végződött és utána mindig 57 kg-ra visszafogytam. Ezt a súlyt tartottam 29 éves koromig, amikor egy rosszullétem után antidepresszánsokat írtak fel.
Erre azért volt szükség, mert Fallot tetralógiával születtem és mivel szívbeteg vagyok állandó félelem fogott el, hogy újra rosszul leszek. Egy szívbillentyű-műtét után ismét terhes lettem, amit hosszas mérlegelés után végül megtartottam. Ekkor már 80 kg voltam, és bár én arra számítottam, hogy nagyon sokat fogok hízni, végül 84 kg-mal mentem a szülőszobára. Ekkor már 8 hónapja abbahagytam az antidepresszánst.
Egy hónap után 74 kg voltam, viszont aztán rohamosan elkezdtem újra hízni, jelenleg fél éves a fiam, én viszont 88 kg vagyok. Igazából nem értem a dolgot, mert úgy érzem, nem eszem többet, mint az első három szülésem után, amikor gond nélkül lefogytam szoptatás alatt. Fogyókúrát nem javasolnak, mivel szoptatok, de sem a szívemnek, sem az izmaimnak nem tesz jót ez a súlyfelesleg.
Sokat gondolkoztam, hogy mi változhatott meg a körülményeimben, de csak annyi jut eszembe, hogy az 57 kg-os időszakomban rengeteg paradicsomot és paprikát ettem, mert termesztettük, de ez sokak szerint nem lehet ennyire hatással a súlyomra. Magnéziumot kell szednem még orvosi javaslatra, és béta blokkolót. Azon kívül egy ideje szinte azonnal kell WC-re menni, ha eszem valamit, vagy megiszom egy kávét.
Milyen orvoshoz fordulhatnék ezzel a problémával? Mi miatt alakult ki a hízás, ha 20 éves koromtól 29 éves koromig 57 kg voltam?

| súlyfelesleg, elhízás, diéta, súlyfelesleg
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(márciusi)   InforMed

Válasz:  Az elhízás hátterében az esetek legnagyobb részében (kb. 90 %) a táplálékfelvétellel bevitt és a testmozgással leadott energia aránytalansága áll. Az elfogyasztott kalóriák legnagyobb részét a szervezet a saját működéséhez használja fel, ez az ún. alapanyagcsere energia igénye. Ez az évek múlásával egyre csökken, ami azt jelenti, hogy még akkor is évenként 1-2 kg súlytöbbletre lehet számítani, ha egyébként sem az étkezés, sem a mozgásmennyiség nem változik.
Azt is tudni kell, hogy minden fogyókúra az alapanyagcsere szintet csökkenti, azaz, ha fogyókúra alatt kevesebb kalória kerül a szervezetbe, akkor ehhez alkalmazkodva kevesebbet használ a szervezet a saját működéséhez. Ha megnő a kalóriafelvétel, a szervezet akkor sem használ több energiát, hanem a felesleget zsír formájában raktározza. Ez a magyarázata az ún. jojó effektusnak, amikor a fogyókúrával leadott kilók helyett több jön vissza.
A másik figyelembe veendő tény, hogy az idő múlásával egyre kényelmesebbé válik az ember és a mozgásmennyiség, kalória felhasználás csökken.
Az antidepresszánsok okozhatnak elhízást, de szedésük abbahagyása után ez már nem játszik szerepet. A pajzsmirigy alulműködése, bizonyos mellékvese-hormonzavar okoz még ritkán elhízást, ezek kizárása ajánlott.
Azt javaslom, hogy tervezze meg úgy az étrendjét, hogy a napi kalóriafogyasztás ne legyen 1200-nál több, emellé pedig legalább másnaponta valamilyen pulzusszám emelkedéssel járó mozgásformát válasszon!
Tudom, hogy a gyerekek mellett ez nem könnyű, viszont a fogyás szempontjából ez az egyetlen, hosszú távon is eredményes módszer.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2012-03-28 07:51:12
| súlyfelesleg, elhízás, diéta
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop