Emelkedett cukorérték - Meddig elég a diéta?

Kérdés:  Úgy érzem, nem túlzott a félelmem a cukorbetegségtől. Édesapám és öcsém inzulinos cukorbeteg. Jómagam jelentős túlsúllyal küzdök, sok betegségen átestem - amelyeknek nem lehet köze a cukorbetegséghez, maximum az előidéző okokat segítették - gerincsérv, hasitályog-műtét, nőgyógyászati műtét - ezek után jelentős elhízás.
Az elhízás ellen folyamatosan küzdök, jelenleg ott tartok, hogy 3-4 hónap alatt sikerült leadnom 16 kilót, és folyamatosan, tudatosan diétázom. Magas húgysavszint miatt gyógyszert kapok, a megemelt cukorszint azonban, háziorvosom szerint, még kezelhető diétával, de türelemmel kell lennem. Éhgyomri cukrom rendszeresen 8,2-7,5 között van, annak ellenére, hogy a diétát szigorúan betartom, folyadékot megfelelő mennyiséget fogyasztok, és bár ülő munkát végzek, igyekszem a napi fél óra mozgást is beiktatni (szobabicikli, vagy séta).
Ami aggaszt, hogy napközben, étkezések előtt normál, vagy ahhoz közeli cukorértéket mérek (5,5-6,5) reggel azonban folyamatosan emelkedett.
Háziorvosom szerint, türelmetlen vagyok, még a három hónap nem elegendő ahhoz, hogy rendeződjön a problémám. A 16 kiló súlycsökkenés alatt ezen kívül minden értékem javult, aggaszt azonban, hogy csupán reggel van magas cukrom. Mivel a diétát betartom, és tudatosan megteszek mindent, nem szeretném, ha szakorvos esetleg azt diagnosztizálná, hogy kezeletlen cukorbetegségem van, és szövődmények lépnének fel.
Olvasószemüveget hordok, monitor mellett dolgozom, természetes félelmem a szemem romlása, nem beszélve a további gondokról. Igen jól tájékozott vagyok családom révén a betegségről és következményeiről, engem azonban diabétesz kivizsgálásra még nem küldtek.
A diéta valóban elegendő és csak túlzott aggodalmam van, vagy keressem fel a szakorvost (ami újabb kérdés, ha ez indokolt, nekem kellene meggyőznöm erről a háziorvost, hiszen a szakorvosi vizsgálat beutalás alapján történik)? Persze mehetek maszek alapon orvoshoz, tudom, a lehetőség előttem van, mégis szeretném, ha erre nem lenne szükség.
Tisztelettel várom tanácsát!

| diabétesz, inzulinrezisztencia
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(áprilisi)   InforMed

Válasz:  A jelenlegi ajánlás szerint cukorbetegség diagnózisát követően az étrendi, életmódkezelés mellett - ha nincs ellenjavallata - metformin hatóanyag tartalmú gyógyszert kell fokozatos dózisemeléssel bevezetni. Ez javítja az elhízás okozta inzulinrezisztenciát és ezzel a vércukor értékeit. A gyógyszert a háziorvosa is felírhatja Önnek.
Kivizsgálásként elsősorban a szemfenéki ereket kell megnézni, illetve rendszeresen nézni az ún. HbA1C szintet, ami a megelőző 3 hónap átlagos vércukorértékére utal, valamint a vizeletben a fehérjeürítést (évente ún. microalbumin vizsgálat). Természetesen a súlycsökkentés, illetve a súlytartás a leghatékonyabb kezelés, ezt kell folytatni továbbra is, a gyógyszer csak segíteni tud.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2012-04-20 06:11:44
| diabétesz, inzulinrezisztencia
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop