Fronthatás okozhat gyakori vércukor-ingadozást?

Kérdés:  8 éve derült ki cukorbetegségem (1-es tip.), azóta inzulinkezelést kapok. Jelenleg Humalog és Lantus inzulint használok. A diétát, ch. mennyiségeket, mozgást mindig abszolút betartom. Mindenre nagyon odafigyelek, értékeim mégis gyakran ingadozóak, hol néhány nap jó, vagy magasabb, érték után, de akár egy napon belül is.
A vc. értékek emelkedése étkezés után 2-3, tehát a probléma és az ingadozás alapjáraton van. Tapasztalatom az, hogy a jelentősebb időjárás változásra mindig reagál a szervezetem, emelkedik vagy csökken a vc. érték, amire nincs más magyarázat.
Létezik valami megoldás?

| cukorbetegség, inzulinszint, fronthatás
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(áprilisi)   InforMed

Válasz:  Való igaz, hogy nagyon sok dolog befolyásolja a vércukorszintet. A melegfront csökkenti az inzulinigényt, ilyenkor alacsonyabb a vércukor. Nőknél a menstruációt megelőző napokban emelkedhet a vércukorszint, több inzulinra van szükség. Fizikai terhelés szintén vércukorszint esést okozhat.
Azt nem írta, hogy milyen arányban kapja a Lantus és Humalog inzulint. Az is tud segíteni, ha a Lantus adagja elég magas, arányaiban kb. annyi, mint az étkezésekhez összesen adott Humalog. Ha ez biztosít egy jó bázis inzulinszintet, akkor talán az ingadozások kisebbek.
Ha semmi nem segít, az inzulinpumpa jön még szóba. Ilyenkor az inzulint igen kis dózisban adagolja a pumpa igen gyakran, leginkább megközelítve a természetes inzulinelválasztást.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2012-05-11 07:35:53
| cukorbetegség, inzulinszint, fronthatás
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop