Egészség, hízás

Kérdés:  Szeretnék véleményt/tanácsot kérni az ügyben, hogy hogyan érhetném el az ideális testsúlyt, azaz hogyan adhatnék le 3 max. 5 kilót?
34 éves, 172 cm, 63,5 kg súlyú nő vagyok. Évek óta mozgok valamit. Bár 2004 tavaszán autóbaleset következményeként nyakcsigolya sérült, műtöttek, de teljesen aktív életet élek.
Régebben aerobikoztam, baleset után pár évvel edzőterembe kezdtem járni, mai napig is min. heti 3-4-szer. Ilyenkor leginkább kardio-edzéseket végzek, ami nyakat nem terheli - elliptikus tréner, taposó bicikli, lábgépek - valamint heti 1x zumbázok. Kb 60 perc/alkalom. A súlyom nemhogy csökkenne, hanem az utóbbi időben inkább emelkedett.
Táplálkozásra nagyjából odafigyelek, sok saláta, zöldséges étel szerepel. A bűnöm max. csokoládé, de azt sem táblaszám eszem, hanem néha-néha bekapok egy túró rudit, meg néha mogyorót.
Mit csinálok rosszul, ha évek óta heti 3-4 konditerem + 1 nap zumba és egy dekát sem fogyok? Mit, hogyan kellene csinálnom, táplálkoznom? Pajzsmirigy és egyéb hormonok jelenleg rendben vannak.
Válaszát előre is köszönöm!

| diéta, súlyfelesleg, elhízás, súlyfelesleg
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(májusi)   InforMed

Válasz:  A nehézséget az okozza, hogy a szervezet tartalék üzemmódra tud állni, ami azt jelenti, hogy a saját működéshez már 30 éves kor után egyre kevesebb energiát használ fel. Ha ehhez még egy kicsit emelkedik a kalória bevitel, az egyensúly a súlynövekedés felé mozdul el.
Azt tanácsolom, vezessen két héten keresztül étkezési naplót, ahová minden étel és ital lehető legpontosabb mennyisége kerüljön feljegyzésre. Esténként egy tápanyagtáblázattal számolja ki, hogy aznap mennyi volt a kalória bevitel. Ha fogyni szeretne, úgy kell összeállítani az étrendjét, hogy 400-500 kalóriával legyen kevesebb a megszokottnál. Ezt addig kell folytatni, míg a 3-4 kg-os fogyást el nem éri. Utána óvatosan, 50 kalóriánként emelheti a napi kalória bevitelt addig, amíg már nem fogy, de nem is hízik.
A mozgásmennyiség maradjon, heti 150 perc dinamikus mozgás ajánlott.

Kapcsolódó cikkek az Elhízás, fogyókúra rovatban olvashatók.

2012-05-11 07:35:54
| súlyfelesleg, elhízás, diéta
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop