Periproctalis tályog - Műtét kapcsán felfedezett diabétesz

Kérdés:  37 éves férfi vagyok. Idén március 28-án kórházba kerültem akut periproctalis tályog miatt. A műtét előtt laborvizsgálatot végeztek, majd kérdezték, hogy tudtam-e a cukorbetegségemről, mivel 16,2-es vércukrot mértek du. 14:30-kor, úgy, hogy egész nap nem ettem semmit.
Én persze nem tudtam, hogy cukorbeteg lennék, mondták a tüneteit, de én addig egyiket sem tapasztaltam, bár a túlsúlyom indokolhatta (167 cm/92 kg).
Azonnal intravénás inzulint kaptam, amíg 10 alá nem ment a cukrom, hogy meg tudjanak operálni. 3 napig kaptam szubkután inzulint, majd hazaengedtek, hogy jelentkezek a ter. ill. belgy. ambulancián, illetve mondták, hogy számítsak rá, hogy a cukor miatt a nyitva kezelt sebem akár hetekig nem fog begyógyulni.
Ennek ellenére 5 nap alatt begyógyult, további kötözést nem igényelt.
Április 2-án újabb laborvizsgálat következett, ahol 12,4 volt az éhomi érték és a HBA1c 9,2%. Az orvos felállította a 2-es tip. diabetes diagnózisát, és Meforalt írt fel (500 mg/nap kezdődózissal), de mivel a következő napokban is voltak otthon mért 10-12 mmol/l értékeim, Velmetiara (rögtön 2x1000 mg/nap) váltotta a gyógyszeremet.
Április 18-án kontroll laborvizsgálatot végeztek, éhomi vc. 7,7 mmol/l, HBA1c 7,4%. A gyógyszer szedése mellett diétázom (160 g CH/1600 kcal), 6 hét alatt fogytam 11 kg-ot, most az otthon mért eredményeim ébredéskor 5,5-6; reggeli előtt 6-6,5 között, reggeli után általában 6,7-9 között. Mindig reggeli után a legmagasabb. Napközben étk. előtt 4,8-6,0, étk. után 6,0-7,0.
Tegnapi laborban mért eredményem éhomi 7,0, 90' 8,9. A kontrollvizsgálaton kezelőorvosom az eddigi terápia folytatását javasolta.
A tályog, illetve a műtét előtti napokban bevett sok fájdalomcsillapító (Cataflam, 3 napon át napi 4-5 db) közrejátszhatott a diabétesz kialakulásában, vagy a kezdeti HbA1c 9,2% egyértelműen arra utal, hogy hónapok, vagy akár évek óta is lehetek cukorbeteg? Mire utalhat, hogy a májfunkciós értékeim (GOT 26, GPT 72, GGT 170) egy hónap alatt jelentősen változtak (GOT 34, GPT 54, GGT 59)? Ez utóbbiról, bár több orvosnál is jártam a leleteimmel, senki nem mondott semmit, legfeljebb annyit, hogy "zsíros a májam".
Várom megtisztelő válaszát!

| diabétesz, tályog, cukorbetegség, vércukor
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(májusi)   InforMed

Válasz:  A HbA1C az elmúlt 3 hónap átlag vércukorértékére utal. Mivel már első vizsgálatkor is magas volt, a cukorbetegsége biztosan régebb óta fennáll. A tályog kialakulásában is szerepet játszhatott a magas vércukorszint.
A jelenlegi értékei elfogadhatóak, cél a 7% alatti HbA1C és a normál testsúly.
Az étkezés utáni vércukor érték elsősorban az elfogyasztott étel szénhidrát tartalmától függ. Ezzel egyúttal kontrollálni tudja saját maga is az étrend helyességét.
A májenzim emelkedése valóban a máj elzsírosodásával van összefüggésben, ugyanis az elhízás a belső szervekben is fölösleges zsírraktárakat jelent. Ahogy látja, a súlycsökkenéssel nemcsak a vércukorértékei, de a májenzimjei is csökkennek.
Teendői: elérni és megtartani az ideális testsúlyát, rendszeresen mérni a vércukorszintjeit és rendszeresen kell ellenőrzésre is járni. Így van esélye arra, hogy hosszú távon is szövődménymentesen éljen.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség rovatban olvashatók.

2012-05-28 04:56:10
| diabétesz, tályog, cukorbetegség, vércukor

Web Design & Development Prowebshop