2-es típusú cukorbetegség és köszvény

Kérdés:  Édesanyám 67 éves, 2-es típusú cukorbeteg. Időnként jár dietetikushoz, de ő sajnos nem segít, pedig SOS le kellene fogynia, mert 150 cm és 97 kg. Már több diétát és diétás terméket kipróbált, mégsem tud lefogyni.
A legutóbbi laboreredményében sok lett a húgysav a vérben. Utánanéztünk és nagy a valószínűsége, hogy köszvény.
Kérem, segítsen, mit egyen, mert ami jó a cukorra, nem jó a köszvényre. Abban esetleg tudna segíteni, kihez tudnánk fordulni, mert saját magának nem tudja összeállítani a diétát?!
Segítségét előre is köszönöm!

| köszvény, cukorbetegség
| Boncz, Á.; Az Orvos válaszol - Dr. Boncz Ágota 2012 ;17(júniusi)   InforMed

Válasz:  Ha az édesapja nem követi a dietetikus tanácsát, nem fog lefogyni. Mivel 67 éves, nem könnyen változtat, hiszen hosszú éveken keresztül megszokott egy étrendet.
Mind a köszvény, mind a cukorbetegség, mind az elhízás étrendjében a zöldségféléket kell előtérbe helyezni. Ebből minden nap, lehetőleg nyersen is kell fogyasztani.
A megszokott rántott hús, sült krumpli, sült oldalas, zsíros pörkölt helyett a szárnyasokat és halat kell grillen, sütőzacskóban, sütőben zsírszegényen megsütni és mellé zöldköretet fogyasztani.
Kenyérféleséget, tésztát, rizst a megszokottnál lényegesen kevesebbet, kb. a kétharmadát fogyassza a papa. Ha éhes, fogyasszon el egy-egy kefírt vagy joghurtot. A kolbászfélék, szalonna nem javasolt. Gyümölcsök maréknyi mennyiségben naponta fogyaszthatók tízórai vagy uzsonna időben.
Az étrendet dietetikussal érdemes megkonzultálni. Érdemes előtte egy hétig étkezési naplót vezetni, ahová minden étel és ital a mennyiségével együtt feljegyzésre kerül. Ha ezt elviszik a dietetikushoz, könnyebb a kívánatos étrendet egyénre szabottan összeállítani.

Kapcsolódó cikkek a Cukorbetegség és a-Köszvény rovatban olvashatók.

2012-07-09 21:17:15
| cukorbetegség, köszvény
hirdetés
hírdetés
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop